Тези деца са герои

800 метра надолу – и после обратно

Едва ли има по-опасен път до училище от този: децата от едно планинско село в китайската провинция Съчуан са принудени да преодоляват височина от 800 метра. На път за училище слизат надолу по тази импровизирана стълба, а на връщане рискуват още веднъж живота си, изкачвайки се нагоре.

Три часа на косъм от смъртта

Пътят отнема около 90 минути в едната посока. Вече е имало множество злополуки и смъртни случаи. След като тези кадри обиколиха света, властите в провинция Съчуан обявиха, че ще построят метална стълба.

Защото искат да учат

И другаде в Китай деца рискуват живота си, за да ходят на училище. Тези деца от южната част на Китай стигат до училище, спускайки се по една импровизирана дървена стълба без парапет. Слизането отнема цели два часа.

На ръба на пропастта

За да стигнат до планинското село Гулу в провинция Съчуан, учениците са принудени да вървят часове наред по изключително тесни и стръмни планински пътеки, чиято широчина е на места не повече от 50 сантиметра. Който не се движи плътно до скалата, рискува да падне в пропастта.

Четири часа на път

Нейният път до училище не е чак толкова опасен, но със сигурност е много изморителен. Захира от Мароко изминава всеки ден по 22 километра, защото на всяка цена иска да посещава учебните занятия. За да стигне до училище и да се върне обратно, Захира е всеки ден четири часа на път.

На 30 метра над водата

За да стигнат до училището в индонезийския град Бойолали, децата първо трябва да прекосят този мост на 30 метра височина над реката Пепе. Най-смелите преминават с велосипед по тънката дървена греда.

Изпитание на смелостта

И още един потресаващ пример от Индонезия: мостът в окръг Лебак дълго време се крепял само на едно въже. Който искал да премине над реката, за да стигне до училището, бил принуден да се отправи по този опасен път. Междувременно е изграден нов мост.

Със сал

Приключение по принуда: децата от едно отдалечено село във филипинската провинция Ризал преминават реката с помощта на импровизиран бамбуков сал. Милиони ученици в страната всеки ден преодоляват подобни препятствия.

С риск за живота

Тези две филипински момчета се връщат от училище. Върху стара автомобилна гума те преодоляват опасни бързеи. И така всеки ден…