Тежко е положението с рапицата в Сливенско, средният добив от пшеница е по-нисък от други региони

В някои райони на страната жътвата на пролетниците приключи, докато в други е в разгара си. Като цяло резултатите показват по-ниски добиви спрямо миналата година.

За стопаните в Сливенско средните добиви са сред ниските в сравнение с други региони.

Около 400 кг/дка са средните добиви от пшеница, като в различните блокове варират от 150 кг/дка до 500 кг/дка, съобщава Георги Радев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Сливен „Хаджи Димитър“.

При ечемика средният добив е около 550 кг/дка, като изкупните му цени са започнали от 66-67 ст./кг и е стигнал до 63 ст./кг.

Тежко е обаче положението с рапицата в областта. По думите на Радев няма негов колега в Сливенско, който да е пожънал повече от 120-150 кг/дка. Отчетени са и изцяло пропаднали площи.

По данни на Областната дирекция „Земеделие“ средните добиви в Добричка област са 600-650 кг/дка.

Според Костадин Костадинов, председател на НАЗ, средните добиви са около 560 кг/дка. Спрямо миналата година те са по-ниски с 20%. По думите му добивите варират от 300 кг/дка до 700 кг/дка. Неговият колега Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, също посочва, че в полетата на Добруджа се жъне различно – от 320 до 850 кг/дка.

Висок добив и силен имунитет на растенията – Био Шанс съпътства целия жизнен цикъл на посевите – от семе до плод.