ТЕЦ-Сливен вдига цената на топлото. Поскъпнаха ли вносните боклуци?

Цената на парното в Сливен ще се увеличи, това съобщи изпълнителният директор на „Топлофикация-Сливен“ инж. Павлин Костов.

Увеличението ще влезе в сила от 1 декември или от 1 януари, според решението на КЕВР.

Според него разходите на ТЕЦ-а драстично се вдигат, а основната част от тези разходи е за гориво. Той допълни, че са обезпечени за сезона и имат договори за доставки на гориво.

Въпреки масовото гражданско недоволство и протести в Сливен, частният ТЕЦ успя да си издейства от предишното правителство разрешение за изгаряне на така наречения RDF, което всъщност е твърди битови отпадъци. ТЕЦ-Сливен обезпечават RDF и от внос, а не използват екологично чистия природен газ за отопление на населението на града, въпреки че е газифициран.

Не веднъж граждани са изпращали сигнали, че ТЕЦ-Сливен използва като енергийна суровина вносен боклук (RDF). От него в топлоцентралата се произвежда електроенергия, предназначена за продажба, а получената топлинна енергия, вследствие на изгарянето, се явява вторичен продукт.

Логиката на изявлението на ръководството на частния ТЕЦ, както и искането им към КЕВР води към извода, че цената на твърдите битови отпадъци (RDF) се е повишила.