ТЕЦ-Сливен предвижда увеличение на цената на парното

Абонатни станции на ТЕЦ-Сливен ще бъдат изключвани, ако не бъдат поставени топломери в отделните апартаменти. Това съобщи на пресконференция днес директорът на ТЕЦ – Сливен инж.Павлин Костов, цитиран от БТА.

Причините за това са загубите, които търпи „Топлофикация“, както и злоупотреби от страна на клиентите. Без топломери са повече от 50 на сто от абонатите, уточни той.

По думите на Костов от десет години цената на парното в Сливен не е променяна, но с времето са нараснали разходите на дружеството, предимно от заплащането на емисии, които възлизали на няколко милиона лева годишно. Цената на мегаватчас, определена от КЕВР досега е била 96.60 лв. През следващия отоплителен сезон ще отпаднат и промоционалните договори, предлагащи пределни цени на топлоенергията за месец. Предстои увеличение на цените от следващия отоплителен сезон, но директорът не посочи конкретни цифри.

Инж. Костов заяви, че са неверни твърденията от страна на Фондация „Да спасим планетата“, че в ТЕЦ-Сливен се горят отпадъци с неясен произход от страната и чужбина, като посочи, че се гори модифицирано гориво от сметището в село Хаджидимитрово и от завод в София. Той припомни, че през 2019 година са правени 15 проверки, които не са установили нарушения.

Припомняме, че днес днес от 17:30 сливналии ще излязат на протест срещу замърсяването на въздуха.