Тестване на ученици за коронавирус – само по желание на родителите

Министрите на здравеопазването и на образованието проведоха среща с представители на родителски организации, по време на която са били обсъдени най-често задаваните родителски въпроси относно възможността децата им да бъдат изследвани с бързи антигенни тестове.

Целта на антигенното тестване сред учениците е да се направи „моментна снимка“ на заболеваемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. 

По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение, посочват от просветното министерство след срещата с родителите.

Тестването ще бъде проведено сред желаещите ученици от 1 до 12 клас. То няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите и няма да се прави в детските градини.

За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители. За всяко отделно училище ще бъдат определени времето и медицинските специалисти, които ще извършат тестването, което може да предизвика локален дискомфорт, посочват от просветното министерство.

Повторен PCR тест след антигенния ще се назначава, само когато има предписание за това от медицинско лице.

Към момента не се предвиждат тестове за антитела сред учениците и учителите.