Текстилният музей ще се включи в Европейската нощ на учените на 30 септември

Музея на текстилната индустрия в Сливен ще се включи в Европейската нощ на учените, която ще се проведе на 30 септември, обяви пред БТА директорът Тони Димитрова. В Ноща на учените тази година нея ще вземат участие образователни институции от 25 населени места в страната.

Един от акцентите на програмата е картобиячна машина за перфокарти, произведена в Полша през 1955 г., непоказвана досега пред публика.

Посетителите ще могат да видят от 9 до 16 часа в залата за временни изложби експозицията „Ръкоделни традиции”. В същия часови диапазон ще се прожектират видео материали „Пъстроцветна плетеница”, „Наниз за щастие”, Тъкане „на кори”, „Кене”. Ще има демонстрации на фигурално тъкане с перфокарти – запознаване със създаването на перфокарти за тъкачни станове, специално и само за събитието ще бъде изложена картобиячната машина за перфокарти. Ще бъде представена прожекцията „Жакардовият апарат – прикачен файл към тъкачния стан”. Ще има дискусия „Смарт мисли” – споделено мнение, гледна точка, опит, преживяване, разсъждение, препоръка, прогноза за умните устройства и мястото им в нашия живот – запечатано на хартия.

БТА