Теч на информация от МОН за матурата по български за седмокласниците?

Случайност или теч на информация от МОН? Този въпрос възникна, след като стана ясно, че текстът от романа на Братя Мормареви „Задача с много неизвестни“, по който писаха седмокласниците на последната задача от Националното външно оценяване по български език и литература, е включен в учебна тетрадка на издателство „Просвета“.

„На пазара има стотици помагала и сборници, които не са задължителни и не се одобряват от МОН и не е нужно учениците да се обучават по тях. Още на 16 юли бях запознат със случая и сезирах инспектората“, коментира просветният министър Красимир Велчев по време на парламентарния контрол.

Според него най-вероятно е случайност, но въпреки това оставало съмнение за нередност и трябва да се провери дали има изтичане на информация от МОН, но инспекторатът, трудно можел да докаже има ли такова.
„В предходни години също е имало такива съвпадения с помагала на големите издателства“, призна министърът. Той уточни, че текстът, по който писаха учениците на матурата, не е идентичен с този от учебната тетрадка.

„Дали тези, които са учили по въпросната тетрадка са били привилегировани или са били ощетени, защото са учили текст, който е бил не съвсем идентичен, трудно може да се каже и може да се спори“, коментира той.

Според него не е имало неравнопоставеност между учениците, но има пропуски, които инспекторатът е констатирал в съхранението на изпитните материали.

Темата е генерирана в НВО от 2015 г., а в помагалото е включена от 2016 г.

„Опасяваме се, че това може да се случи пак и заради това ще предложа задължително да се прави преглед на ресурсите на големите издателства, за да няма в следващите години такива частични съвпадения“, съобщи Вълчев.