Театърът с пет представления на открито през юни и интересни изненади наесен

Снимка от "Концерт за френски ключ и маските на Мелпомена"

Пет представления на открито ще предложи на своята публика Сливенският драматичен театър след дългата карантина за COVID 19. Откритата сцена ще вдигне завеса в двора на трите гимназии – Природоматематическа, Езикова и по ресторантьорство и туризъм, за което има съгласие от училищните ръководства. Мястото в центъра и близостта до театралната сграда  предопределят избора. Откритото театрално пространство ще бъде изолирано от улиците. Общинската власт помага логистично и предоставя столове от материалните си активи за прояви на открито.

Представленията започват в 20,30 ч. вечерта, при спазване на санитарно-епидемичните мерки: 50 процента заетост в открито пространство, 1,5 метра отстояние между зрителите, вход и изход за влизаща и излизаща публика. Всички артисти и технически служби на театъра потвърдиха желанието си за участие в представленията, посочи директорът на театъра Радост Костова. Изискването за писмено съгласие се корени в обстоятелството, че носенето на предпазни маски е приложимо за публиката, но не за артистите. Желанието на театралните хора е да се върнат към нормалния живот и съхранят доверието към театъра като културна институция, призвана да отговори на духовните потребности на гражданите.

Качествени камерни и моноспектакли от афиша на театъра ще бъдат предложени на публиката, в тон с изискването за формАта на външните събития. Стендъп комедията „Концерт за френски ключ и маските на Мелпомена“ с участието на актьорите Августин Демерджиев и Димитър Марков ще се играе на 11 и 25 юни. За възрастната и юношеската публика на 18 юни ще бъде представен моноспектакълът на Димитър Марков „Епопея на забравените“ по Вазов и Захари Стоянов. Театърът е помислил и за по-малките зрители и предвидил за тях две представления на 13 и 20 юни, на същото място, от 11 часа – „Най-усмихнатият подарък“ по Джани Родари, отново с участието на актьорите Августин Демерджиев и Димитър Марков.

Драматичният театър има готовност да допълва афиша в движение с още представления на открито, включително и през юли, като разшири лятната си програма освен със забавни, и с по-сериозни заглавия, дори да се лиши от ваканция. Дали стойностни и отличени на международни театрални форуми спектакли като „Семьон“ и „Козметика на врага“ ще бъдат пуснати в обръщение ще зависи от глада за култура на публиката – ако Сливен се представи като град, в който културният живот след пандемията, вместо застой, се задвижи в разцвет.

Добри новини има в театъра по адрес на обновяването на трупата. В нея влиза като щатен режисьор талантливият млад театрал и писател Петър Денчев. Към трупата се присъединяват и трима артисти. Петко Венелинов е работил в Младежкия и Сатиричния театър, той е популярна звезда от тв сериала „Скъпи наследници“. Завръща се в Сливен младата актриса Августина-Калина Петкова, която гледахме преди години във „Вехти войводи: Индже“ на Пл. Марков и „Дядо Вазов гледа“ на Б. Чакринов. Четвъртото име е актрисата Мария Панайотова от Ямболския театър.
Интересни заглавия очакват сливенската публика наесен. Новият си сезон театърът ще открие с яворовата пиеса „В полите на Витоша“, под режисурата на най-награждавания в миналия сезон млад театрален режисьор Стайко Мурджев. Неговият чудесен сливенски спектакъл „Любовта на Катерина“ по „Железния светилник“ на Дим. Талев бе награден на Националния Фестивал на малките театрални форми във Враца. Още едно представление под неговата режисура ще се появи в афиша на театъра наесен. Третото заглавие е поканен да осъществи режисьорът Владимир Петков, който също е работил в годините на сцената на Сливенския  театър. Последните две заглавия се пазят в тайна засега, може да се каже само, че те ще бъдат много приятна изненада за публиката.