Тази година НЗОК е платила двойно повече за COVID пациенти

Двойно е увеличението на плащанията за пациенти с коронавирус за деветмесечието през тази година спрямо миналата. НЗОК плаща със редно 179% повече“, съобщи пред БНР проф. Петко Салчев, управител на НЗОК, цитиран от Днес.бг.

„Освен това вчера споделих и с колегите от Болничната асоциация, че превантивното увеличаване на цената на клиничните пътеки за COVID- 19 от 1200 на 1400 лв. всъщност подпомага и лечебните заведения. В края на месеца се разбрахме да обмислим как средствата, които НЗОК има в болничната и извънболничната помощ да бъдат насочени към поемане на този тежък удар, на който е подложена системата в момента“, посочи проф. Салчев.

Според проф.Салчев няма болници, които не са си получили средствата за лечение на ковид пациенти.

„Лекарите на първа линия получават по 1200 лева от този месец, когато те са работили на пълен работен ден. До края на месеца забавянията на тези плащания ще се регулират.

Ще предложа и личните лекари да изписват рецептите за безплатно лечение на COVID -19, посочи Салчев. Но това трябва стане след договаряне с Българския лекарски съюз.

„Днес ще изпратя писмо до Надзорния съвет на НЗОК да вземат това решение и след утвърждаване от УС на БЛС този проблем до седмица може да бъде решен“, посочи още проф. Салчев.

Той не очаква преразходи в бюджета на НЗОК, като до момента за болнична дейност са разплатени почти един милиард и 400 милиона лева.