Татяна Дончев: Отваря се голяма ниша в БСП, която изисква проект в център-ляво

От първите избори досега поведението на БСП е да се стеснява, там се отваря голяма ниша, която изисква един политически проект в център-ляво, който не словоблудства с лява реторика, а може да предложи решения на широкия кръг граждани. Това каза в пред bTV Татяна Дончева.

Според нея проект на Мая Манолова върху „Изправи се.БГ“ няма да е истинският проект на лявото.

„Смятам, че трябва по-сериозен проект, който да може да формулира за какво се бори, да може да вземе най-доброто от БСП без да кара някой да предава партията си, да включи един много по-широк кръг хора. Както в десницата избиратели гласували в два избора за „Демократична България“, на третия гласуваха за „Продължаваме промяната“. Това, което е държало хората привързани към традиционни партии преди години, сега не важи, но също така смятам, че ще се наложи и следното разбиране – не може с един гол популизъм всеки да излиза и да казва как ДДС-то трябва да се намали на 9%“, коментира  Дончева.

По темата със скандалите около „Булгаргаз“, Дончева каза, че по-близо до фактите са шепа хора, които са енергетици и са запознати с пазара и международната конюнктура.

„Прави ми впечатление, че първо най-професионално трябва да говори правителството – не забелязвам такова нещо. Когато един министър вместо да говори с факти, започне да обяснява кой има интерес, кой няма, докога има, докога няма, аз спирам да слушам. Тук няма достатъчно дълбочина и представа какво да се прави в ситуацията“, отбеляза тя.

„Второ – като дойде ново правителство – много обичат да хвърлят на правосъдието бившите, защото смятат, че така печелят необозримо дълго време, през което някой ще ги търпи във властта. Не си служете с правосъдието по този начин, защото утре някой ще си послужи така с вас“, съветва Дончева.

Във връзка с оставката на Сотир Цацаров като ръководител на КПКОНПИ, Дончева заяви, че смята темата с преследването на гражданите за незаконни доходи за социалистическа отживелица.

„Първите три закона, които бяха отменени след промените, включваха главата за преследване на незаконни доходи. Когато министър Петканов предложи да се преследват престъпниците още при висящи процеси, той каза – ние трябва да ги обезсилим в ранната фаза, при което това се разви до степен – повдигат ви обвинение, не придвижват вашето дело, но вие имате статут на обвиняемо лице, което ще бъде вечно обвиняемо, след което ви спретват една преписка по КПКОНПИ

Това е организация, която няма нищо общо със страни в пазарна икономика. Има си правила по НК, като обвините някого в престъпление, запорирайте му имуществото, то ще си стои запорирано, докато му свърши делото. (…)

Дотам се развихри КПКОНПИ, че още ми е съвестно за едно момче от Бургас, което 10 г. е работило в Кипър, не можете да му кажете – къде са ти ведомостите за заплати. По едно дело го бяха хванали за 150 лв., прокуратурата го извила, за да сключи споразумение, и прокуратурата му взе всичко, което имаше. Накрая – подтикваме ли го ние да краде“, коментира Татяна Дончева.

По думите ѝ КПКОНПИ е била създадена от Борисов и Цветанов като бухалка срещу политически личности и затова тя е скептична „към напъна на новите управляващи“.

Според Дончева министърът на правосъдието може да поиска оставката на Иван Гешев.

„ВСС ще започнат леко да се усукват, присламчват към новите, те не са всичките на пенсионна възраст. Смяната върви през гласовете на ВСС през конституционни промени, ако няма да стават конституционни промени, върви през Закона за съдебната власт. В Брюксел трябва да са убедени, че това не е предсрочно прекратяване на мандата на главен прокурор просто така“.

По думите на Дончева, Гешев ще направи всичко възможно да да убеждава някого.

„Защото смята, че „Демократична България“ са настойчиви, но „Продължаваме промяната“ не толкова, също както и прекратяване на делото на Кирил Петков. Има някой, който му дава добри съвети. Тези театри не са безобидни. Въпросът е, че Министерството на правосъдието, правителството, в моите разбирания те трябва да са наясно, че реформата трябва да се направи кооперирано със съдебната система, а не във война със съдебната система.

Тя не може да бъде разбирана само като Гешев, само като Лозан Панов, тя трябва да бъде широко застъпена с ниските нива на системата, с научната общност, адвокатурата. Трябва да бъдат привлечени към това нашите най-изтъкнати юристи, нашите съдии в Люксембург, в Хага, защото това е обществен авторитет“.