Търговци опитват да продадат изостанала продукция с некоректни съобщения за отстъпки

Търговци масово опитват да пласират изостанала продукция с некоректни съобщения за отстъпки.

Това е установила проверка на Националната асоциация за защита на потребителите на състоянието на пазара в края на миналата седмица. (НАЗП е неправителствена организация, създадена с цел защита интерсите на потребителите), предаде БНР.

През последната седмица хит при „намаленията“ са липсващи стари цени и период, в който ще се прилага отстъпката. По закон, във всяко съобщение за намаление на цените задължително трябва да посочва срока, през който стоките и услугите се продават с намалени цени. Целта е потребителят да е наясно докога ще може да се възползва от условията на офертата и да не взима импулсивни решения.

Където пък е посочен период на намалението на великденски лакомства, като шоколадови зайци, яйца и пилета, както и играчки, често той е с продължителност близо до месеца, което също е нарушение.

Проверките са установили и случаи, в които търговски продукти като яйца и козунаци, се предлагат на намалени цени, но етикетът е поставен така, че старата цена изобщо не се вижда и потребителят не може да разбере какъв е размерът на отстъпката.

Предлагането на така наречения „нов продукт“ на промоция е друга нелоялна практика