Танева: Не се заразяваш с коронавирус чрез храна, първо да се продава българското

Категорично няма доказателства, че коронавирус се предава чрез храна. Това заяви категорично земеделският министър Десислава Танева. Тя посочи, че Европейската агенция по храните официално е излязла със становище, че няма риск да се заразим от храна.

Танева добави, че всичко отгоре като хигиена е нещо отгоре. Имало препоръки на интернет страниците на МЗХ и на БАБХ какви противоепидемични мерки трябва да се вземат при производството и търговията с хранителни продукти, стана ясно от думите.

Министърът коментира и активността на прокуратурата по темата. Тя заяви, че държавното обвинение иска да знае с каква честота и от какъв вид трябва да са проверките на отделните храни.

Попитана от Нова телевизия дали има нормални надценки за някои продукти заради затруднените доставки на продукти, Десислава Танева пренасочи към Комисията за защита на потребителите (КЗП). „Те имат съответните правила, няма как аз да ги кажа”, уточни земеделският министър и добави, че сигналите към МЗХ се препращат на КЗП. Но посочи, че например брашното е един от продуктите, за които има най-малко основание да поскъпват.

Най-важното е да не се допусне изкривяване на пазара заради нарушена логистика, е тезата на Танева. „Опазването на поминъка е национален приоритет“, категорична е земеделският министър и видя дори „извънредни законови начини“ доставките в магазините да са от български производители основно. И даде пример с Франция, с Германия, където търговските вериги са засилили доставките от местни производители и без законови изисквания.

Но земеделският министър все пак посочи и, че в България производителите са малки и по-трудно става логистиката за нуждите на големи търговски вериги. „Операторите трябва да направят тези усилия“, вярва Танева. Не съм си правил тест, защото не съм почувствала някакъв признак, каза още Танева в отговор на въпрос дали се е тествала за коронавирус.

Трябва да свикнем, че трябва да живеем с мерки, които да ни предпазват. В Министерството на земеделието и храните сме го направили още след 3 март – в сградата работи по 1 служител в стая, 1/3 от администрацията е останала, а другите имат условия да работят от вкъщи, обясни Танева. И уточни, че при работа от вкъщи се получава така, че реално си постоянно на работа.