Танева: Агнешкото е достатъчно да задоволи националното потребление

Агнешкото е достатъчно да задоволи националното потребление. Това обяви на брифинг земеделският министър Десислава Танева. Има достатъчно прясно българско агнешко за празниците, успокои Танева.

При спазването на хигиенните мерки ще има достъп до кланиците на клиенти. Разговаряно е вече с МВР заради забраната за струпване на много хора на едно място.

64 кланици в България ще осигурят агнешко месо. Държавата им е дала финансова подкрепа. Министър Танева се надява, че всички в сектора ще се справят заедно в кризата. Ще се въведе задължение да се предлага на веригите българска продукция. Това обаче не означава, че ще има задължение да се предлага във веригите процент българска храна, каквато информация излезе.

Въпреки това земеделският министър недоумява защо търговските вериги не могат да подпомогнат родното производство със зареждане с българска храна и категорично се противопостави на твърденията им.

По думите на Танева позицията, разпратена вчера до медиите, е била пълна с манипулативни твърдения. Отделянето на място в търговските площи за български производители по никакъв начин не може да окаже отрицателно въздействие върху пазара, категорична бе Танева.

Припомняме, вчера от Сдружението за модерна търговия изпратиха становище, с което искат отмяна на проектопостановление на Министерския съвет основните храни, които се предлагат в големите търговски вериги, да са произведени в България.

БАБХ работи интензивно по контрола на качеството на храните. Ведомството на Танева следи и за спекула.

Земеделският министър Десислава Танева посочи, че първите заети в земеделието ще са в розобера. Земеделието има нужда от работници в този момент, когато много хора са без работа.