СЗО: Последен шанс да установим произхода на COVID-19

Световната здравна организация заяви, че новосъздадена от нея научно-консултативна група по опасните патогени може да е „последният шанс“ на човечеството да разкрие произхода на коронавируса и призова Китай да предостави данни от ранните случаи, съобщава Би Би Си.

Повече от година и половина след потвърждаването на първия случай на заразен с COVID-19 в китайския град Ухан въпросът как вирусът е възникнал у човека остава неясен.

Задачата на новосформирания екип от 26 експерти е да установи дали вирусът се е прехвърлил върху хората от животни хора на пазарите в Ухан или е изтекъл от лаборатория. Китай категорично опроверга втората теория.

През февруари екип на СЗО, ангажиран с разследването на произхода на COVID-19, заключи, че вирусът вероятно е дошъл от прилепи, но че е необходима повече работа.

Впоследствие генералният директор на СЗО д -р Тедрос Адханом Гебрейсус заяви, че проучването е било възпрепятствано от липсата на данни и прозрачност от страна на Китай, пише News.bg.

Сред предложените членове на новата група влизат шестима експерти, посетили Китай като част от предишния екип.

Освен коронавируса научно-консултативната група ще изследва произхода и на други високорискови патогени.

Разбирането откъде идват нови патогени е от съществено значение за предотвратяване на бъдещи огнища, подчерта шефът на СЗО. Той допълни, че версията за лабораторно изтичане на вируса също не може да бъде изключена.

От своя страна Майкъл Райън, директор на Програмата за извънредни ситуации на СЗО, изтъкна, че работата на новосформираната група може да е „последният шанс да се разбере произходът на този вирус“.

Новината за научния екип идва, след като стана ясно, че Китай се готви да тества десетки хиляди кръвни проби, взети в първите месеци на пандемията.

Посланикът на Китай в ООН в Женева Но Чън Сю настоя работата на научния екип да не бъде политизирана.