СЗО: Пандемията ще се обърне в ендемия

Ханс Клуге, ръководител на европейския клон на Световната здравна организация (СЗО), заяви, че краят на пандемията от коронавирус зависи от това колко бързо целият свят „се научи да живее“ с инфекцията.

„Веднага щом здравните системи спрат да бъдат претоварени, броят на хоспитализациите и смъртните случаи от COVID-19 ще намалее, а също така ще стане възможно да се предоставят и други медицински услуги в пълен обем, както беше преди – тогава може би пандемията ще се обърне в ендемичнa“, каза той, цитиран от La Vanguardia, предаде Dariknews.bg.

Медицинското значение на думата ендемия е постоянно съществуване на заразна болест в определен район или държава.

Клуге подчерта, че една от основните пречки да се бави пандемичния край е застоя на ваксинациите в някои страни, както и неоправданото отслабване на превантивните мерки.

Според СЗО броят на заразените с коронавирус в световен мащаб е надхвърлил 250 милиона. Сега най-трудната ситуация се развива в САЩ, Индия, Бразилия и Великобритания, а Русия е на пето място.

Ваксинацията остава най-надеждният начин за защита срещу коронавирус, подчертават от здравната организация. И напомнят, че по-голямата част от пациентите в болниците са неваксинирани. В края на септември СЗО обяви връзката на смъртността от SARS-CoV-2 с отказа от превантивна имунизация.