СЗО обяви глобално извънредно положение заради коронавируса

Световната здравна организация обяви глобално извънредно положение заради коронавируса. Причината е, че заразата се разпространява с бързи темпове извън пределите на Китай, предава Bulgaria ON AIR.

Новият щам на коронавирус е регистриран и в Италия. Премиерът Джузепе Конте заяви, че двама турисити от Китай са заразени. Те са пристигнали в Рим преди няколко дни.

В Съединените щати, където са потвърдени шест случая на инфектирани, беше регистрирано и първото предаване на вируса от човек на човек. Властите посъветваха американските граждани да не предприемат пътуване до Китай.

Новият щам на коронавирус премина границите на 18 страни, сред които Франция и Германия. Общият брой на заразените със смъртоносната инфекция е близо 8 хиляди души.

Вчера стана ясно, че трима български граждани – две жени и един мъж, са хоспитализирани и са под наблюдение, тъй като има съмнения, че може да са заболели от коронавируса. От здравното ни министерство обаче призоват да не се създава паника. Известният д-р Атанас Мангъров коментира пред БНТ, че хората, които са тръгнали да се изследват самостоятелно дали не са заразени без да има и най-малко основание да се смята, че е имало откъде да се разболеят, имат проблем на втория етаж – защото само задълбочават паниката.