СЗО: Новият коронавирус не е манипулиран или конструиран в лаборатория

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че твърденията, че новият коронавирус е бил предаван на хора от животно и е възникнал в лаборатория в Китай, са неточни, предаде Агенция „Анадола“.

„Всички налични доказателства предполагат, че вирусът има животински произход и той не е бил манипулиран или конструиран в лаборатория или някъде другаде“, заяви говорителят на СЗО Фадела Чайб, която беше разпитан на видеопресконференцията на Организацията на обединените нации в Женева относно твърденията, че вирусът се е разпространил от института по вирусология на Ухан.

Тези твърдения бяха дадени като гориво от президента на САЩ Доналд Тръмп, който миналата седмица заяви, че Вашингтон иска да разбере дали вирусът произхожда от лаборатория в Ухан.

„Най-вероятно той има своя екологичен резервоар при прилепи, но как вирусът е дошъл от прилепи до хора, тепърва ще се открива“, каза Чайб.

„Със сигурност е имало посредник гостоприемник или друго животно, което е предавало този вирус от прилепи на това друго животно, на хората“, пояснява още тя.

Чайб приветства всички страни да помогнат за намирането на произхода на вируса и заяви, че много фалшиви теории циркулират в медиите и социалните медии, когато има нов вирус.

„СЗО е научно базирана организация и ние обединяваме сили с много експерти, за да открием произхода на вируса – в Ухан или на друго място“, отбеляза Чайб.

Учени и изследователи се надпреварват да намерят ваксина срещу вируса, който е заразил над 2,5 милиона по целия свят и е убил 171 800 души.

„Имаме над 70 ваксини в процес на развитие в световен мащаб и няколко терапевтични средства са в клинични изпитвания“, допълни говорителят на СЗО.

СЗО работи с Организацията на обединените нации и фармацевтичните производители, така че когато бъде намерена ваксина, тя ще бъде справедливо споделена с всички страни, заяви Чайб.