СЗО: Най-лошото от коронавируса все още предстои

Директорът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус предупреди в понеделник, че най-лошото от коронавирусната пандемия все още предстои.

„Повярвайте ни.Най-лошото тепърва ни предстои“, каза по време на брифинг той. Нека предотвратим тази трагедия. Това е вирус, който много хора все още не разбират.“

Той призова за глобална солидарност и националното единство, за да продължи борбата с вируса и да помогне за ограничаване на бъдещите смъртни случаи.

Трябва да приемем вируса като „общ враг на човечеството“, за да се противопостави на него, каза той. Моля, помислете за онези, които умират като заиндивиди, те не са числа или цифри. Дори един живот е скъпоценен „, каза Тедрос.

Припомняме, че СЗО си спечели много критики, след като сама призна, че размерите на пандемията в началото са били подценени.

Австралия призова за независимо разследване на глобалния отговор на пандемията от новия коронавирус (COVID-19), включително управлението на кризата от страна на СЗО.

Външният министър на Австралия Марис Пейн подчерта, че страната ѝ ще „настоява“ за преглед, който отчасти би разследвал първоначалната реакция на Китай срещу епидемията в Ухан, града, откъдето тръгна заразата в края на миналата година.

Пейн каза, че Австралия споделя подобни притеснения със САЩ, чийто президент Доналд Тръмп обвини СЗО „в лошо управление“ на кризата и в прикриване на сериозността на епидемията в Китай, преди тя да се разпространи по света.

Тръмп също обяви, че Вашингтон ще спре финансирането си на органа на ООН, което през миналата година е възлизало на 400 млн. долара.

Пейн добави, че смята, че последствията от пандемията ще променят отношенията между Австралия и Китай „по някакъв начин„, като опасенията ѝ за прозрачността на Пекин сега са „в много висока точка“.

Китай отрече да е изпускан вирус от лаборатория в Ухан, но призна, че действителният брой на починалите е по-висок от по-ранните данни, тъй като много хора са починали извън болниците. Днес стана ясно, че е бил завишен броят на излекуваните.

От СЗО по-рано разочароваха, че очакваният от международната общност колективен имнунитет срещу вируса все още не е факт.

Пандемията в световен мащаб е заразила близо 2,5 милиона души и е убила повече от 170 000, сочат данни, събрани от университета „Джонс Хопкинс“.

Най-засегнатите държави са САЩ, Франция, Италия, Испания, Германия, Великобритания и други.

Според данните обаче все още има и държави, в които не са регистрирани случаи. Поне официално.