СЗО: Коронавирусът се разпространява и от хора, които никога не са били в Китай

Шефът на Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че потвърдените случаи на коронавирус от човек на човек, които никога не са пътували до Китай, може би са „върхът на айсберга“, пише „Гардиън“.

Тедрос Адханом Гебрейесус отправи предупреждението, докато Китай се опитва да се върне към нормалния ритъм. Днес хората се върнаха на работа след удължената ваканция около Лунната нова година.

„Има някои примери на разпространение на 2019nCoV (коронавируса) от хора, които не са пътували до Китай„, написа Тедрос Адханом Гебрейесус в „Туитър“.

„Засичането на малък брой случаи може би показва за по-широко разпространение в други държави, накратко – ние може би виждаме само върха на айсберга“, добави той.

Днес членове на „международна експертна мисия“ от СЗО отпътуваха за Китай, за да помогнат за координиране на отговора срещу кризата, която засегна повече от 40 000 души и уби най-малко 908 души. В неделя Китай регистрира най-високия брой починали за ден, откакто беше засечен първият случай през декември. Вчера са починали 97 душиПовече от 3000 нови случая са регистрирани през последните 24 часа. Така общият брой на заразените достигна 40 171 души. Извън Китай има повече от 350 заболели на близо 30 места. Освен в Китай има един починал в Хонконг и един във Филипините.

В Китай хората започнаха да се връщат по работните си места, след като правителството премахна някои ограничения за работа и пътуване. В Пекин пътищата са по-натоварени в сравнение с последните седмици, но влаковете не са препълнени както при обичайни обстоятелства. Много фирми поискаха от служителите си да работят от вкъщи.