Световноизвестният цигулар Роман Ким ще свири за първи път на българска сцена в Сливен на 19 май

Новини Сливен

ветовноизвестният цигулар Роман Ким ще свири в Сливен на 19 май, съобщиха от Симфоничния оркестър в града. Младият виртуоз ще изпълни концерт за цигулка и оркестър № 1 от Николо Паганини под надслов „Мистерията Паганини“.

Концертът ще ръководи диригентът Константин Илиевски, в програмата на музикалния празник е включена и Симфония №4 „Италианска“ в ла мажор Оп. 90 от Феликс Менделсон-Бартолди.

Роман Ким е от Кьолн и е известен с експлозивната енергия на звука, невероятната виртуозност, безупречната техника, чистата красота на тона и заради специалните призматични очила, с които свири. Като новатор, Ким постоянно разработва нови техники и устройства, за да осъществи творческите си идеи. Изобретил е нов, собствен тип струни, а от 2016 г. учени от Сеул (Южна Корея) и Нойвид (Германия) провеждат изследвания и експерименти на споменатите призматични очила. Предполага се, че те провокират специфично състояние на мозъчната дейност, изостряйки сетивата и засилвайки самоконтрола.

Като композитор Роман Ким не се вписва в никакви рамки, пише и аранжира музика, която е израз на неговата емоционалност и предизвиква интерпретаторските му умения, преминавайки границите на това, което се смята за технически възможно на цигулката само преди няколко години.

Виртуозният изпълнител и композитор Николо Паганини се смята за най-великият цигулар на всички времена. Той въвежда свои методи на интерпретация при свиренето на цигулка и ги развива до степен да бъде подозиран, че притежава свръхестествени качества. Паганини е в състояние да изпълни изключително трудни произведения само на една от обичайните четири струни на цигулката, като първоначално сваля останалите три и след това продължава да свири така сякаш звучат не един, а няколко инструмента. Инструменталното майсторство на Паганини е толкова впечатляващо, че се появяват слухове, че дарбата си цигуларят дължи на сключения с дявола договор за придобиване на необикновена гъвкавост на ръцете.

Роман Ким трябваше да гостува в Сливен още на 21 октомври м.г., за да открие творческия сезон на Сливенския оркестър. Концертът бе отложен заради допълнителните противоепидемични мерки, въведени в област Сливен тогава. Настоящият концерт е включен в програмата на Майските празници на културата „Сливенски огньове“.

Източник: БТА-Сливен