Световната банка намали драстично прогнозата си за икономиката на България

Световната банка намали драстично прогнозата си за икономически ръст на България през тази година на фона на последствията от коронавирсната пандемия в световен мащаб и засегнатите свързани икономики в региона и света.

За тази година институцията очаква свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 6,2% на годишна основа, става ясно от юнската прогноза на базираната във Вашингтон организация. Това е спад от 9,2 процентни пункта спрямо предишната прогноза за страната ни от януари. Тогава банката запази без промяна очакванията си за растежа у нас от 3%. За следващите 2021 г. и 2022 г. очакването беше за стабилизиране от 3,1%

В юнската си прогноза банката очаква догодина отново да имаме икономически ръст от 4,3%. Това е с 1,2 процентни пункта повече от очакваните 3,1% в началото на годината.

Най-тежката глобална рецесия от втората световна война

Също толкова влошена е и ситуацията на глобално равнище. Световната банка прогнозира най-голямото свиване на икономиката на света от Втората световна война насам през тази година, което ще намали приходите и ще изложи на риск доведе до бедност на милиони хора в развиващите се страни.

Институцията очаква свиване на глобалния брутен вътрешен продукт от 5,2% през тази година. За сравнение с януарската си прогноза очакванията бяха за 2,5-процентен ръст.  Сегашната прогноза представлява понижение от 7,7 процентни пункта спрямо януарската.

За 2021 г. очакванията са световната икономика да нарасне с 4,2% – увеличение от 1,6 процентни пункта спрямо предходните очаквания.

„Глобалната рецесия ще е по-дълбока, ако поставянето под контрол на пандемията отнеме повече време от очакваното или ако финансовият стрес предизвика каскадни дефолти“, предупреждават от Световната банка в доклада.

Очакваното тази година понижение на БВП става факт, след като през 2019 г. също има отслабване на икономическата активност. За миналата година институцията изчислява глобален икономически ръст от 2,4%, след като предходните две той е съответно 3,3% и 3%.

Очакваният спад за тази година ще е четвъртата по тежест световна рецесия от последните 150 години, нареждаща се след тези от 1914 г., 1930-1932 г., 1945-1946 г., посочват от Световната банка. Производството на глава от населението ще се свие в над 90% от държавите – най-големият дял от 1870 г. насам.

„Това е първата рецесия от 1870 г., предизвикана единствено от пандемия, и продължава да се проявява“, посочва Джейла Пазарбажъоглу, вицепрезидент на звеното за справедлив растеж на Световната банка пред Bloomberg. „Като се има предвид тази несигурност, бъдещо понижаване на прогнозата е много вероятно“, казва тя. По думите й намаляването на приходите на глава от населението може да доведе до изключителна бедност между 70 млн. и 100 млн. души.

Еврозоната очаква свиване на БВП с 9,1%

Напредналите икономики ще отчетат свиване от 7%, като начело е еврозоната със свиване от 9,1% спрямо предходната година. За САЩ очакванията са за свиване на БВП от 6,1%, а за Китай – за ръст от 1%. За Русия прогнозата също е за понижение от 6%.

Възстановяване обаче се очаква през следващата година. За САЩ и еврозоната то ще е от порядъка на ръст на БВП от над 4%, за Китай – почти 7%, а за Русия – 2,7%.

Нововъзникващите и развиващи се икономики ще се свият с 2,5%, което представлява най-лошото им представяне, откакто се събират данните от 1960 г. най-тежко засегнати ще са държавите с ограничен капацитет на здравните системи, дълбоко интегрирани глобални вериги на стойността, зависимите от чуждестранното финансиране и международната търговия, както и износа на суровини и туризма.

Световната банка представя два алтернативни възможни сценария. В единият, където епидемията от коронавирус остава по-дълго от очакваното и е необходимо продължаване на ограничителните мерки, световната икономика може да се свие с до 8% тази година. Ако обаче мерките бъдат до голяма степен отменени в краткосрочен план, то свиването ще е от 4%, но отново почти двойно на това по време на световната финансова криза от 2009 г.