Свършиха ли парите за безлихвени кредити?

Парите за безлихвено кредитиране на граждани, които се отпускат от ББР, привършиха.  Само две от 12 банки-партньори все още имат неизразходвани квоти – Инвестбанк и Търговска банка Д. Останалите са прекратили отпускането на заеми, съобщиха от Българската банка за развитие.

Поради тази причина държавната банка, която в началото на пандемията получи 200 млн. лв. от бюджета за безлихвено кредиране, иска още пари от държавата заради големия интерес към тази антикризисна мярка.

През февруари тази година действието на схемата бе удължено до юни 2021 година. Максималният размер на заема бе увеличен на 6900 лв., но месец по-късно парите, опуснати по програмата, се изчерпаха.

Данни на ББР сочат, че към момента безлихвени кредити са получили 36 970 души, а общата сума на отпуснатите заеми е 164.2 млн. лв. В банките има подадени поне още 10 000 заявления, които не са разгледани.

За безлихвени кредити не се усвоява целият бюджет от 200 млн. лв., а около 170 млн. лв., тъй като има разходи за управление на програмата, включително и комисиони за 12-те банки, които раздават заемите от името на ББР.

От Българската банка за развитие не съобщават с каква сума очакват правителството да завиши бюджета на схемата за безлихвено кредитиране на физически лица.

Припомняме, че програмата стартира през 2020 година, а максималният размер на заема бе 4500 лв. Тя бе за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19.