Суша в Ямболско, има опасност от воден режим през лятото

Засушаването през последните 9 месеца в Ямболска област е довело до сериозно понижение на водните количества в резервоарите. Съществува реална опасност през летните месеци някои населени места да преминат на воден режим. Това съобщи БНР.

Драстично е понижено нивото в резервоара, от който се захранват селата от община Тунджа Драма, Крумово и Миладиновци и там ситуацията е изключително проблемна, подчерта управителят на „Водоснабдяване и канализация“ – Ямбол инж. Цветан Съйков.

„По принцип помпата би трябвало да работи 24 часа, а тя работи един час и 15 минути да се събере вода и пак работи един час“.

В село Бояджик помпите работят без прекъсване от миналата година, а при нормална валежна обстановка те се включват само за летния сезон, допълни Съйков. Усложнена е ситуацията и в стралджанските села Недялско и Леярово.

„Навсякъде гравитачните водоизточници- каптираните или спря нацяло или им намаля драстично дебита. Иначе ще се опитаме да осигурим навсякъде вода, но тогава разходите ни неимоверно много скачат, понеже помпите харчат повече електроенергия.“

БНР-Бургас