СУ „Иван Вазов“ в гр. Нова Загора отбеляза тържествено своя юбилей

18 април 2024 г. в гр. Нова Загора беше посветен на специален празничен повод на едно от училищата в града – СУ „Иван Вазов“. В деня, в който се навършват 143 години от основаването му, то отбеляза 60 години юбилей от построяването на новата му сграда. Още в ранния предиобед кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник-кметоветът Ивайло Енев и началникът на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Соня Петрова посетиха гимназията, за да поздравят директора Минка Коджабашева, целия екип и учениците. Като на рожден ден, гостите от Община Нова Загора поднесоха подарък и споделиха радостта на домакините, които ги посрещнаха радушно.

Общинското ръководство уважи празничния спектакъл по тържествения повод от 17 часа в НЧ „Д. П. Сивков – 1870“ от 17 ч.

Поздравителен адрес поднесе кметът на Общината Галя Захариева.

„За българина образованието е най-голямото богатство, а Школото е храм. В него той вгражда мечтите си, а учителите са тези, които му вдъхват живот.“, с тези думи се обръща г-жа Захариева и изказва признание към наследника на първото Новозагорско третокласно училище, чийто юбилей „е повод за гордост от натрупания опит и постигнатите успехи на поколенията новозагорци“.

На поканата на педагогическата колегия откликнаха и областният управител на Сливен инж. Маринчо Христов, началникът на РУО – Сливен д-р Кристиана Добрева-Станкова, експерти от  РУО – Сливен, общински съветници, кметове на населени места, директори на детски градини и училища, учители, приятели на СУ „Иван Вазов“.

Директорът на училището домакин г-жа Минка Коджабашева поведе тържествената вечер.

Приветствие отправиха областният управител на Сливен инж. Маринчо Христов и началникът на РУО – Сливен д-р Кристиана Добрева-Станкова.

Празничната програма по повод 60 години нова сграда на първото „Новозагорско околийско III-класно училище 1981 г.“ започна под звуците на гайди от Гайдарска школа с ръководител Стоян Христанов. В нея взеха участие КСТ „Яница – Т.А.“ с ръководител инж. Йордан Йорданов, Гайдарска школа с ръководител Стоян Христанов, Формация „Димитров“ с ръководител Теодор Димитров, Дария Господинова, клас „народно пеене“ с ръководител Велина Стайкова, ОШИ „Илия Аврамов“, Мажоретен състав, групи, състави, самодейци от училището домакин.

На сцената прозвучаха стихове и песни на патрона Иван Вазов, под погледа на негови портрети, проектирани на мултимедията.

Енергични танци, невероятни песенни изпълнения, артистични превъплъщения и буфосинхронади, заредиха публиката с жива пролетна енергия.

Впечатляващият спектакъл „Стъклени топчета“, по сценарий на Таня Недева, оживи духа на училището в красиви „стъклени топчета“, запечатали спомени от историята, щастливи мигове, незабравими моменти, които в края на спектакъла се превърнаха в сърца и се посипаха на сцената.