Стресът отслабва имунната система: Кои храни борят грипа?

Имунната система е естествената защитна бариера на нашето тяло срещу всякакви патогени. За мен много важна е превенцията. Много хора взимат мерки след като се разболеят. Много по-ефективно е да поддържаме здрава имунната си система. Тялото има целия биологичен арсенал да се справя с всякакви вируси.

Това каза пред Bulgaria ON AIR нутриционистът Яна Данаилова в момент, в който почти цялата страна е обхваната от грипната епидемия. По думите ѝ е много важно да овладеем стреса.

Стресът е мощен убиец на имунната ни система. Затова е подходящ спортът, двигателната активност. Позитивната нагласа към живота, да се заобикаляме с хора с позитивни вибрации. Сън. Регенерация на тялото – изключително важно. Рано си лягаме, рано ставаме. Вода. Дехидратацията на тялото натоварва бъбречната система и черния дроб. Важно е да хидратираме тялото, за да може то да се детоксикира„, обясни Яна Данаилова.

И подчерта, че захарта храни патогенните микроорганизми в нашето тяло. Приемайки я, ние отслабваме имунната система и ставаме податливи към външни вирусни инфекции. Не трябва да прекаляваме със сушените плодове, отбеляза нутриционистът.

Тя изповядва максимата, че може да живеем максимално здравословно и е категорична, че най-добре е да набавяме витамините и минералите от храната.

„Най-добрият имуностимулатор е природната аптечка. Не отричам нищо, но трябва да бъде по препоръка на специалист“, посочи Данаилова и посъветва зрителите да не си самоназначават лечение.

В моя дом не се консумират млечни продукти. Много е важно да консумираме достатъчно фибри. Джинджифилът и куркумата са изключително мощни имуностимуланти. Нарът е имуностимулатор, който е изключително богат на витамин C„, разясни експертът по здравословно хранене.

„Обичайте се, това е най-важното. Когато човек се обича, се грижи за себе си. Здравето е безценно и ние сме отговорни за нашето здраве“, завърши Данаилова.