България отново е сред най-корумпираните държави в ЕС

Индексът за възприятие на корупцията в България е 44 пункта, като с това страната ни се нарежда на 69-то място от 180 държави в света, включени в класацията на Transparency International. В сравнение с миналата година страната ни добавя една точка към резултата си, с което се изравнява с Румъния и Унгария, съобщава Bloombergtv.bg

Всеки резултат под 50 точки се смята за индикатор за „системен проблем в противодействието на корупцията“.

В рамките на регионалната класация страната ни е на дъното в класацията, но все пак успява да добави една точка към резултата си от предходната година.

Средният резултат на Западна Европа и Европейският съюз е 66 пункта, като това е най-добре представящия се регион в класацията на Transparency International, но от организацията отбелязват, че се наблюдава голямо напрежение заради COVID-19.

Дания се нарежда на първо място в класацията, следвана от Финландия, Швеция и Швейцария.

„Пандемията оказва допълнителен и неочакван натиск върху системите в много страни, превръщайки я в политическа криза, която заплашва бъдещето на либералната демокрация“, се посочва още в доклада на организацията, като допълват, че много държави не са се справили с пълната прозрачност и отчетност.

Поради COVID-19 изборите са забавени в поне 11 държави от Европейския съюз.

Пандемията COVID-19 разкри сериозни проблеми, свързани с върховенството на закона в региона, като корупцията допълнително отслаби демокрациите, отчитат от Transparency International.

С резултат от 50 пункта Гърция успява да отчете значителен напредък в класацията за възприемане на корупцията, като резултатът й нараства с 14 пункта от 2012 г. насам, отчасти благодарение на смелите реформи, предприети от страната.

„Covid-19 не е само здравна и икономическа криза“, каза Делия Ферейра Рубио, директор на Transparency International, цитирана от Bloomberg. По думите й е налице корупционна криза, и то такава, която в момента не успяваме да управляваме.

Погледнато в световен мащаб най-чисти от корупцията са Дания, Нова Зеландия и Финландия, докато като най-корумпирани се нареждат Южен Судан, Сомалия и Сирия.

През последната година САЩ отстъпват две места назад до 25-то място, като само за сравнение през 2017 г. най-голямата икономика в света се класира на 16-та позиция.

Индексът на корупцията се изчислява, като се използват различни източници на данни, които имат за цел да обхванат възприемането на корупция в 180 страни и територии, като резултатът от нула означава „силно корумпиран“ и 100 „много чист“.