Страната ни е сред 10-те от 43 държави с най-много насилие в училище

България е сред 10-те от 43 държави с най-много насилие в училище. Всяко пето дете страда от поведенчески проблеми, включително и емоционални. Не се отделят и ресурси за решаването на проблема с агресията в българските училища. Това са само част от изводите, които омбудсманът Диана Ковачева очерта по време на дискусия „Психичното здраве в училище – необходими мерки“. Тя изброи последните примери за агресия в училище.

„От стотиците жалби, получени при омбудсмана изводът е, че децата, които са тормозени и бити, на практика се спасяват, когато напуснат училището. Изводът е, че просто се преместват, за да не са подложени на тормоз“, посочи тя, цитирана от News.bg.

Ковачева попита къде е ролята на училището. Тя сподели, че е питала ученици какво мислят за клиповете, какво мислят за боя в мола и те отговаряли: „Нищо, просто те бият и се биеш“. Ако това е отговорът на децата ни, къде е отговорът на възрастните, коментира омбудсманът.

Тя включи детски омбудсмани в български училища – Ана Мария Богданова от Стара Загора посочи, че часовете на класа са време, в което тези дискусии трябва да се включват, учениците трябва да споделят, но в малко училища и паралелки се обсъжда психическият и физическият тормоз. Трябва програма, която да обхваща тези теми, посочи тя.

Савина от друго училище в страната е категорична, че се готвят проекти за участие в политиките, които са обсъдени с учителите. Тя сподели проблем за себе си, че „толкова дълго са били онлайн, че не е успяла да се запознае със съучениците си“, както и че „учителят искал да й напише по-ниска оценка, защото не помнел коя е“, отново заради онлайн обучението.

Психолози съобщиха и за суицидни мисли сред тийнейджърите, намразване на семейство, живота и т.н. Учениците предлагат учителят да играе по-важна роля не само по предмета и да вижда добрите страни на децата.

В заключение омбудсманът Диана Ковачева поиска по темата – да се въведе оценка и механизъм за текуща психологическа подкрепа за децата от социалната изолация чрез специален модул в часа на класния ръководител. Всяко училище да има достъп до училищен психолог и да има мерки за такива, където няма, онлайн персонална помощ и онлайн подкрепа за учениците. Темите за агресията, тормоза в училище да се обсъждат, провеждане на оценка от училището за превенция на тормоза в училище, въвеждане на инструменти за обратна връзка от учениците, специални онлайн обучения на психолози за различни форми на насилие, за тормоза, агресията, необходимата реакция и подкрепа, включително на родителите, както и подготвяне на активни канали и обратна връзка, родителски дискусионни формати.

Тя предлага въвеждане на програми като специално обучение, планиране на работата на психолози, взаимодействие между образователната среда и закрилата на детето, национална концепция на психичното здраве, пътна карта. Да се разбере дали нормативната уредба позволява тези неща, каза в заключение тя.

Кампания с популярни лица срещу агресията в училище през лятото обеща още министърът на образованието Николай Денков. Ковачева ще изпрати още този петък конкретните мерки за борба с агресията, последвали от дискусията, в МОН.