Стралджа плаши с блокади на пътища заради неосигурени дърва

sliven novini

Жители на община Стралджа планират блокади на пътища заради неосигурени дърва за огрев от Държавното горско стопанство (ДГС) „Тунджа“ за предстоящия отоплителен сезон. Това съобщиха от ръководството на общината и кметове на села.

По думите на кмета на общината Атанас Киров, добив от държавния горски фонд в района активно се извършва, но дървесината отива предимно във фирми. „Не може да се дават дърва под масата и хората да гледат как камионите да ги изнасят“, каза кметът.

Дърва на преференциална цена от 55 лв. в общината са заявили 4700 домакинства. До момента за нуждите на населението от ДГС са доставени едва 60 кубика. Осемнайсет села остават без дърва за огрев. Фирмите предлагат дървата на тройно по-висока цена, за около 150 лв., което е непосилно за предимно възрастното население, каза кметът на Стралджа.

Стигнало се е и до абсурдна ситуация – въпросните 60 кубика за село Лозенец са разиграни на томбола, тъй като няма как да бъдат разпределени на над 400 жители. Дърва на преференциална цена са получили 20 домакинства в селото, обясни кметът Динка Караиванова.

Осемдесет и четири годишната Кера Иванова от Лозенец не е имала късмет да бъде изтеглена в томболата. Жената живее сама, отоплява се на дърва. „Трябват ми пет кубика за зимата, как да събера тези пари“, каза тя пред репортер на БТА.

Кметове на останалите села дори са отказали доставките, за да не се стига до напрежение сред местните. Такава е ситуацията с Атолово и Воденичане, където от ДГС са предложили да доставят съответно по 5 и по 36 кубика дърва, обясниха още от общинското ръководство, цитирано от БТА.

Междувременно стана известно, че ДГС „Тунджа“ има нов директор – от 1 септември Борислав Цвятков е на мястото на Константин Недев. Потърсен за коментар от БТА, Цвятков заяви, че все още не е запознат със създалата се ситуация, „но това ще се случи в най-скоро време и ще бъде направено, каквото е възможно“. Той допълни, че е несериозно да бъдат предлагани по пет кубика на село.