Стотици от Казанлък почетоха паметта на Хаджи Димитър и неговите четници на връх Бузлуджа

Стотици се събраха пред паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа за отбелязването на 154-та годишнина от гибелта на войводата и неговата чета.

Гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, заместник-кметът на града Лилия Цонкова, областният управител на Габрово Ралица Манолова, представители на местни администрации и общински съветници, заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов и директори на културни институти.

Събитието започна със Заупокойна молитва, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и казанлъшки духовници.

Честванията продължиха с почетен караул от представители на 61-ва Стрямска механизирана бригада с гарнизони в Карлово и Казанлък, а всички присъстващи почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание. Пред паметника на Хаджи Димитър бяха поднесени венци и цветя.

В словото си директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов припомни значимостта на легендарния поход на обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година. „Тези момчета са направили нещо наистина изключително, което има ключово значение за по-нататъшната съдба на целокупния български народ“, посочи Ангелов. По думите му, сраженията, които четата води, показват веднъж завинаги, че българинът е готов да извоюва свободата си с оръжие в ръка. „На 18 юли 1868 г. тук се ражда първата българска епопея в новата ни история“, отбеляза Чавдар Ангелов и напомни, че всички следващи български бойци са се вдъхновявали именно от герои като Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Отбелязването на годишнината завърши със спектакъл – възстановка, на боевете на връх Бузлуджа, озаглавен „Подвигът на четата на Хаджи Димитър“. Спектакълът бе дело на националното дружество „Традиция“ и регионалния клуб „23-ти пехотен Шипченски полк – Казанлък“. Легендарната битка и гибелта на Хаджи Димитър пресъздадоха 158 участници от 29 населени места в страната.

Всяка година община Казанлък отбелязва тържествено това паметно сражение с редица събития.