Стотици на протест против въвеждане на еврото в България

На 7.юли от ПП „Възраждане“ организираха протест срещу влизането на страната ни в еврозоната. Протестът беше пред Министерството на финансите с искане за оставката на министъра. Поводът е подписаният от него  план за въвеждане на еврото в България. Стотици граждани се присъединиха към събитието в защита на българския лев и суверенитет.

Екип от експерти на политическа партия Възраждане анализира икономическите рискове при евентуално влизане на България в еврозоната още през 2018 година, след което беше организирана подписка за провеждане на референдум срещу приемането на еврото в страната ни. Тя беше подкрепена от над 220 000 хиляди българи. Факт е, че близо 90 % от българите са против замяната на българската национална валута с еврото, което разкриват редица социологически проучвания

На протеста гражданите подписаха писмо, с което поискаха среща с министъра на финансите, на която да бъдат изложени аргументите срещу влизането на България в еврозоната. Писмото беше внесено в Министерството на финансите, но чиновниците не поеха ангажимент за бъдеща дискусия по темата.

Някои от основните доводи на партията са: загуба на национален суверенитет, инфлация при стоките от първа необходимост и повишаване на техните цени, възможност за злоупотреба за десетки милиарди заради премахването на валутния борд, освободения резерв и голямата корупция по високите етажи на властта, задължение за изплащане на дългове на други държави чрез годишна вноска заради влизането на държавата ни в Европейския механизъм за стабилност и др.

В крайна сметка стана ясно, че управляващата политическа класа за пореден път се опитва да вземе важно за страната ни стратегическо решение без да се съобрази с мнението на мнозинството от българските граждани. Особено притеснително е, че не е предвиден механизъм за излизане от еврозоната, което означава, че ако българско правителство реши България да си върне валутата и монетарната независимост в даден бъдещ момент, то ще трябва да се създаде прецедент.

От ПП „Възраждане“ заявиха своето категорично намерение да отстояват до край правото на българския народ да има своя национална валута, въпреки че всички останали партии изпълняват безпрекословно нарежданията на чуждите посолства. Именно затова е и толкова важно ПП „Възраждане“ да попадне в 46-тото Народно събрание, защото това е единствената партия, която защитава българския национален интерес.