Стихове на любими български поети ще звучат в премиерния спектакъл „Лирични отклонения“ на сливенския театър

Стихове на любими български поети ще звучат в премиерния спектакъл „Лирични отклонения“ в Драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен.

Своята емоция и прочит на стихове на Христо Смирненски, Елисавета Багряна, Петя Дубарова, Борис Христов, Атанас Далчев и много други ще вложат актьорите Ивайло Гандев, Мария Манолова, Самуела Ивана Церовска и Димитър Марков, който е и режисьор на спектакъла.

В интервю за БТА Марков каза, че са се опитали да направят представление, което е изключително човешко, много откровено, а подбраната поезия да звучи като вътрешни монолози. Тези разговори със себе си са обединени от идеята за един голям купон – метафоричен образ на суматохата и суетата на живота и на света.

Спектакълът е насочен към почитателите на българската поезия, подходящ е и за ученическа публика. Според Марков, за учениците ще бъде ценно да чуят лириката, която изучават и като жива реч, което ще им помогне да я съпреживеят.

Представлението ще бъде на 10 май от 19 часа и е включено в програмата на културните празници „Сливенски огньове“, които се възобновяват след двугодишно прекъсване, заради ковид пандемията.

На въпрос има ли „глад“ за театър след принудителната изолация, той каза, че хората търсят всякакви културни събития на живо. Според него маските и полупълните салони са направили зрителите по-обрани, реакциите им – не толкова естествени.