Стефан Янев учредява партията си „Български възход“ днес

Партията „Български възход“ на бившия служебен премиер и военен министър Стефан Янев ще бъде учредена официално в столицата. Днес ще бъде приета учредителна декларация, в която ще залегнат основните принципи и цели на формацията.

Новата партия си поставя за цел да отстоява достойно името на България и да постави ново начало, което ще е белязано от непрекъснато развитие напред. Като основна кауза се определя повече справедливост, истинска демокрация, суверенитет и национално достойнство.

Преди учредяването в социалната мрежа Стефан Янев написа, че в обществото има осезаема необходимост от поява на нова и автентична политическа формация, която да отчита нагласите и да чува основателните искания на гражданското общество за повече справедливост, предвидимост в управлението, повече отговорност, ефективност и спазване на правилата.

Стефан Янев беше назначен за военен министър в кабинета на министър-председателя Кирил Петков, но през месец март беше освободен от поста си, заради противоречивите действия и изказвания, относно войната в Украйна. Неговата позиция в подкрепа на Русия беше приета като компрометираща България като член на НАТО и ЕС.

Стефан Янев беше начело на Министерството на отбраната и в служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 г., когато беше и вицепремиер.

Снимка: БТА