Стефан Радев: Вярвам, че вековният Сливен ще има добро бъдеще и ще е мястото за децата и внуците ни

С внасяне на знамето на Общината в зала „Сливен“ днес започна 39-ата  тържествената сесия на местния парламент. Тя е посветена на празника на Сливен – Димитровден.

Приветствие към всички отправи председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Той изрази увереност, че въпреки нелеките и трудни времена и множеството кризи в последно време, Сливен няма да забрави славното си и героично минало и ще устои на превратностите на времето.

„Всяка година, на Димитровден, си задаваме въпроса – успяхме ли да си свършим работата, за която сме избрани от нашите съграждани. Смятам, че с моите колеги от Общинския съвет се справихме добре. От началото на мандата през 2019 г., до момента сме приели над 1200 решения, съпътствани с дебати и различни гласувания, което е нормално. Но сред всички нас винаги оставал духът на разбирателството, уважението към опонента и към неговото различно мнение. Така ще е и занапред“, заяви още председателят Митев. Той благодари на Община Сливен в лицето на кмета Стефан Радев и всички останали институции, с които местния парламент си партнира в изпълнение на дейността си.

По повод Димитровден приветствие от сцената на залата отправи и кметът Стефан Радев.

„Последните две години бяха трудни за нас и целия свят, който се изправи пред невиждани в новата ни история предизвикателства. Те промениха начина ни на живот и някои гледни точки. Това време ни даде и ценни уроци, че и най-сложната и тежка криза, може да се преодолее, тогава, когато една общност действа обединена и впрегне целия си потенциал, за решаване на дадена криза. Тогава нещата се получават и продължаваме напред, колкото и да е трудно“, посочи сливенският градоначалник. Той изрази съжаление, че настоящото трудно време, породено от серията от кризи, в което освен това се води и война, не дава много оптимизъм на отделните общности в страната.

„Силно вярвам, че обединени, отговорни и търсейки решенията за нашата община, ще успяваме във времето да намерим пътя напред. Ще го правим не само като отговор на кризите, но и с идеята, в която вярвам – че ще виждаме Сливен все по-проспериращ град, с модерна инфраструктура и съхранена природа. Вярвам, че град с вековни традиции, богата история и нашата гордост пред света, ще има добро бъдеще. За децата и внуците ни, които да растат тук свободни и щастливи. Зависи от всички нас!“, заяви в заключение Стефан Радев. Той отличи почетните граждани на Сливен и общината. Тази година това са доц. д-р Владимир Демирев, колоездачите Павел Шуманов и Евгений Балев и художникът Александър Дойчинов. Те получиха почетен знак с лента в цветовете на знамето на Сливен, Значка, Диплом и карта на почетния гражданин.

За висок професионализъм в работата и висока гражданска отговорност, със значки на Община Сливен бяха удостоени, служители на ОДМВР-Сливен, на пожарната, лекари, медицински сестри и доброволци.

Сред гостите в залата бяха народният представител Хатидже Георгиева, която също поздрави всички за Димитровден. Събитието уважиха още ресорните зам.-кметове и секретарят на община Сливен, зам.-областният управител Антоний Андонов, чуждестранните делегации, които в момента са на посещение в Сливен, директори и представители на институции в града.

В рамките на тържествената сесия новоизбраният общински съветник Наташа Пощова положи клетва. Тя ще заеме мястото на напусналия по лични причини общински съветник и един от председателите на местния парламент – Деян Дечев.

Да бъдат удостоени със значка на Община Сливен:

Следните служители от Районно управление на Министерството на вътрешните работи – Сливен за проявен висок професионализъм, за цялостен и съществен принос за осигуряване и опазване на обществения ред, безопасността на движението, предотвратяване и разкриване на престъпления, превенция и противодействие на престъпността, опазване на личното и обществено имущество и сигурността и спокойствието на жителите на община Сливен:

 1. Инспектор Панайот Стоянов Байков – разузнавач в сектор „Криминална полиция“;
 2. Инспектор Йордан Красимиров Божилов – разузнавач в сектор „Криминална полиция“;
 3. Инспектор Джан Айдън Ашък – полицейски инспектор в група „Териториална полиция“ към сектор „Охранителна полиция“;
 4. Мл. Инспектор Венелин Стефанов Хамбърджиев – ст. полицай в група „Охрана на обществения ред към сектор „Охранителна полиция“;
 5. Мл. Инспектор Иван Тодоров Събев – ст. полицай в група „Охрана на обществения ред към сектор „Охранителна полиция“;
 6. Инспектор Ивайло Иванов Иванов – разузнавач по линия на „Криминална полиция“ в Участък „Запад“;
 7. Мл. инспектор Иван Желязков Иванов – ст. полицай по линия „Охрана на обществения ред и патрулно-постова дейност“ в Участък „Петолъчка“;
 8. Мл. експерт Христо Стоянов Банов – мл. разузнавач по линия на „Криминална полиция“ в Участък „Надежда“;

Следните служители от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливен към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за проявен висок професионализъм и хладнокръвие при спасяване на човешки животи в комплицирани ситуации:

 1. Мл. експерт Димитър Пламенов Иванчев – командир на екип;
 2. Мл. експерт Стоян Георгиев Велев – командир на екип;
 3. Мл. инспектор Иван Пенчев Петров – водач на специален автомобил I степен и пожарникар;
 4. Мл. инспектор Марин Петров Петров – водач на специален автомобил I степен и пожарникар;

Следните лекари и медицински сестри за проявен професионализъм и висока гражданска отговорност:

 1. Д-р Петьо Петков – лекар в Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински“;
 2. Д-р Петър Петров – лекар в Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински“;
 3. Ст. мед. сестра Мария Карарадева – медицинска сестра в Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински“;
 4. Д-р Трифон Радев Калев – Началник на отделение по образна диагностика в Многопрофилна болница за активно лечение – Сливен към Военно-медицинска академия – София;
 5. Мед. сестра Миглена Димитрова Петкова – медицинска сестра в Многопрофилна болница за активно лечение – Сливен към Военно-медицинска академия – София;
 6. Д-р Сатиен Куруват Подора – общопрактикуващ лекар в гр. Кермен;
 7. Мед. сестра Атанаска Милкова Славова – медицинска сестра в гр. Кермен;
 8. Д-р Георги Килограмски – лекар, специалист по неврология и психиатрия;

Следните доброволци, участвали в различни акции, по време на които са проявили висока гражданска отговорност:

 1. Стоян Стоянов – със собствени средства поддържа и се грижи за паметни плочи на загинали четници от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, загинали в близост до с. Божевци;
 2. Генка Иванова – председател на Фондация „Инициатива Съпричастност“;
 3. Костадин Пенков Георгиев – участвал в потушаване на разразил се пожар в с. Крушаре;

Следните доброволци от с. Глушник, участвали в отстраняването на щетите в наводнените карловски села:

 1. Димитър Петков Петков;
 2. Иван Ди митров Петков;
 3. Жулиета Димитрова Петкова;
 4. Цветан Марков Тенев;
 5. Станчо Иванов Станев;
 6. Николай Тодоров Ончев;
 7. Калоян Здравков Стоянов;
 8. Дончо Маринов Андонов;
 9. Вичо Станчев Пенков;
 10. Живко Георгиев Генков;
 11. Христо Иванов Христов;
 12. Росица Миткова Иванова;
 13. Силвия Миткова Петранова;
 14. Емил Василев Петранов;
 15. Станислав Ванев Желязков.