Стартира традиционната акция „Зима”

От 1 до 30 ноември на територията на цялата страна ще се проведен традиционната акция „Зима”. Тя се провежда в началото на зимния сезон и се налага поради необходимостта от превантивни действия за ограничаване  пътнотранспортния травматизъм.  Организацията и дейностите по акция се провеждат от отдел „Пътна полиция” към Главна дирекция „Национална полиция” в партньорство със Съюза на българските автомобилисти, Българския червен кръст, Агенция „Пътна инфраструктура”, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

На брифинг днес пред сградата на ОДМВР-Сливен началникът на сектор „Пътна полиция”-Сливен главен инспектор Илиян Николов и  председателят на СБА за Сливен Недялко Маринов представиха инициативите и предстоящите кампании по пътна безопасност в рамките на акция „Зима”.

По време на акцията са планирани 3 кампании, които се реализират успешно вече 6 годни. Главен инспектор Илиян Николов, началник на сектор „Пътна полиция”-Сливен акцентира върху основните направления, по които ще се проведат предстоящите кампании. Първата кампания е „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на велосипеди и превозни средства с животинска тяга. Тя ще се проведе от 1 до 10 ноември. Ще се следи за регистрацията на превозните средства, използване на светлоортазителни жилетки, знаци, и други елементи, които способстват този вид пътни превозни средства да бъдат лесно забележими в тъмната част на денонощието. Ще се осъществява контрол по спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства. ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа.

През първата седмица пътните полицаи ще проверяват и предупреждават водачите за изискванията към зимното оборудване  на автомобилите- зимни гуми, изправност на светлини и чистачки. Санкции ще се налагат едва след 15 ноември.

Втората кампания е „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. Тя е предвидена за дните от 11 до 20 ноември. Ще бъдат санкционирани както пешеходци, пресичащи неправилно, така и водачите, неосигуряващи предимство на пешеходци. Контролът ще бъде завишен в часовете, когато се стъмнява и видимостта е по-малка, както и в тъмната част на денонощието. Ще се наблегне на превантивния контрол на пешеходци, които пресичат на неопределените за това места.

Третата кампания е „Безопасно шофиране при зимни условия”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще се проведе за времето от 21 до 30 ноември. Ще се осъществява контрол над техническата изправност на автомобилите и подготовката за движение при зимни условия- проверка на гумите, при които дълбочината на грайфера трябва да бъде равна на 4 мм или по-голяма, осветителните системи, системите за почистване на стъклата, оборудването на автомобила със задължителните триъгълник, жилетка, аптечна, пожарогасител.

По времена кампаниите ще се следи и за нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм като употреба на алкохол, неправоспособност и превишаване на скоростта.

И тази година третата неделя на месец ноември  е обявена за Световния ден за възпоменание на загиналите при пътни произшествия. На 21 ноември 2021 година е предвидена превантивно-информационна кампания съвместно с БЧК-Сливен. На този ден традиционно Пътна полиция и БЧК  информират водачите за основните причини за възникване на пътни инциденти и апелират за толерантност на пътя.

Четвъртата кампания е „Безопасно шофиране през зимата“, насочена е към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомабилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията ще се проведе за времето от 21 до 30 ноември. Контролът е насочен към техническата изправност на автомобилите с акцент върху изправността на осветителните им системи.

Съюзът на българските автомобилисти предоставя на водачите безплатни прегледи и консултации по отношение на състоянието и подготовката на автомобилите за зимния сезон. Всеки, който желае може да направи това в  пунктовете  на СБА и сервизите на Мото Пфое в рамките на Акция „Зима” от 1 до 7 ноември. Недялко Маринов, председател на СБА в Сливен, отбеляза важността на доброто състояние на автомобила  за безопасността на водачите и пътниците. Той очерта няколко основни елемента от подготовка  за зимата, на които следва да се обърне внимание- основна проверка на гумите, те трябва да бъдат подходящи за движение в зимни условия, проверка на антифриз и течност за чистачки, техническа изправност на отоплителната система, снабдяването с вериги и въже за теглене и не на последно място изправността на светлините.

На територията на ОДМВР – Сливен за периода 01.11.2020-15.03.2021г. са станали 38 тежки ПТП с 8 загинали и 46 ранени.

За същия период в страната са станали 1313 тежки ПТП с 1656 ранени и 112 загинали.