Среща на словото и историята на 11 май в зала „Май“- Сливен

Община Сливен Новини

По случай 11 май – Ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, Община Сливен и Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания към Общински съвет, организират на 11 май 2023 г., от 11.00 ч. среща на словото и историята в град Сливен.

Този ден се утвърждава през Възраждането като важен ден от празничната система на българите – Ден за почит на светите братя Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата ни азбука – глаголицата.

Тема на срещата е „Да помним, за да бъдем! Взаимното училище в храм „Света София – начало на светското образование в Сливен“. Тя ще се проведе в зала «Май»

В програмата на са включени презентации на клубове към ППМГ „Добри Чинтулов“ и ПХГ „Дамян Дамянов“, беседа от експерти към Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, представяне бързопис на глаголица и дискусия на тема „Взаимното училище – музей на образованието в Сливен“ .

Поканени за участие в срещата на словото и историята са представители на Регионално управление на образованието в Сливен, клубове „Памет“ и „Млади възрожденци“, настоятелството на храм „Света София“ и Сливенска митрополия.

Програмата:

11 май – четвъртък

11 ч. зала „Май – среща на словото и историята
11ч. гимназия по електротехника – 60 години от създаването й
17,30 – „ДТ Стефан Киров“ – офиц. церемония по връчване на наградата „К.Константинов“