Спряха месечна помощ на баба и дядо, гледащи внучката си сирак – доходите им нараснали след повишаването на песиите

Държавата спря месечната помощ на баба и дядо, която са получавали съгласно Закона за закрила на детето, заради отглеждането на своята внучка. Момичето е на 16 години, без баща, а майката поради тежко заболяване е в невъзможност да се грижи за нея. След повишението на пенсиите, доходите им нараснали и помощта е спряна, обяснява общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев, към когото е подаден сигнала.

„Тази помощ в момента е спряна, защото има едно изискване по член 49 в правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, което поставя, като условие, доходът който получават лицата, при които е настанено детето да е по-малък от петкратния гарантиран минимален доход. С едно постановление на Министерски съвет от 2017-та година, размерът на гарантирания минимален доход е 75 лева. Т.е. всеки един от хората, при които е настанено детето и бабата и дядото, трябва да получават по-малко от 375 лева“, каза Тодор Стамболиев.

Държавата помага финансово на приемни семейства, като отпуска месечни помощи за настанените деца и стимулира чрез пряко заплащане приемните родители, но на деца, настанени при техни роднини, не оказва нужната подкрепа, коментира общественият посредник.

По думите му, решението на подобни проблеми е гарантираният минимален доход да бъде осъвременен и приет друг размер, съответстващ на действителните ежедневни нужди за оцеляване.

БНР-Бургас

Снимката е илюстративна