Според експерти лихвите по жилищните кредити ще останат стабилни

Цената на жилищните кредити ще остане стабилна. Този фактор осигурява дългосрочна стабилност. Развитието на икономиката ще допринесе за повишено търсене. Това мнение изрази Георги Заманов, главен изпълнителен директор на „Алианц България“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Икономиката в Европа дава признаци на стагниране и евентуален спад, като заради това Европейската централна банка (ЕЦБ) взима подобни решения – да намали депозитните лихви и да рестартира програмата за изкупуване на активи, за да насърчи кредитирането. Хубавото е, че икономиките в Централна и Източна Европа се развиват значително по-добре, отколкото тези в ядрото на Европейския съюз (ЕС) и еврозоната, но този ефект очакваме да се случи по-късно. Строителната активност е доста висока. Това коментира Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

„Вдигането на антицикличния буфер от страна на БНБ ще бъде калкулирано в цената на кредита, но ефектът не е материален откъм цена. Лихвите ще останат на нива 2,5-3%“, подчерта Георги Заманов.

Добромир Ганев обясни, че рискът от голям процент необслужвани бързи кредити е малък.

„Цените на имотите не изпреварват ръста на средните заплати. Ръстът на обема от сделки изпреварва ръста на цените в България, особено в големите градове“, посяни той. Георги Заманов допълни, че броят на ипотечните кредити е нараснал с под 10%.

„Трудно може да се говори за криза, но влизаме в цикъл, в който следва да бъдем внимателни по отношение на макрофакторите. Даваме съвети да се слагат буфери, когато се теглят кредити“, отбеляза Добромир Ганев.

По думите на Георги Заманов феноменът с много ниските лихви ще се задържи, като той кара хората със спестявания да купуват жилища. Ниската лихва по кредита е резултат от ниската лихва по депозитите, уточни той.

Според него прави приятно впечатление, че се повишава качеството на новото строителство, което според него води до по-ниски консумативни разходи за поддържането на самото жилище.

„Липсата на алтернативни инвестиция ще кара българите да търсят място, където се чувстват комфортно дългосрочно“, обобщи той.

/investor.bg/