Спират принудително мощности на ТЕЦ „Брикел“

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора издаде принудителна административна мярка за спиране на котли №1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ „Брикел“, съобщиха от МОСВ.

Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството. При проверка на дружеството на 3 септември, е установено наличие на биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ котел, както и съхранение на големи количества балирана слама с осигурен достъп до централата.

Наложената принудителна административна мярка на ТЕЦ „Брикел“ е с оглед невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство чрез осигуряване на необходимите условия за съответствие на експлоатацията на инсталацията с действащото Комплексно разрешително.
Срокът на забраната е до преустановяване на извършване на нарушението.

Припомняме, че по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ предприе незабавни проверки на място в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД.
По-късно стана ясно, че ТЕЦ-Перник ще търси правата си в съда, след като с акт спряха два от генераторите му, тъй като беше установен внос на материали при горенето в четирите топлофикационни дружества.

От „Грийнпийс България“ видяха показност в действията на ТЕЦ-Перник. По-рано днес и ТЕЦ „Бобов дол“ обяви, че ще търси правата си в съда.

/news.bg/