Спират няколко ВЕЦ-а край язовир „Жребчево“

„Състоянието на язовир „Жребчево“ е притеснително, защото не е пълнен от години“, каза край Варна министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

По думите му, за това съоръжение ще бъде необходимо да се промени графикът на ползване и да се спрат няколко ВЕЦ-а. Министърът допълни, че това ще стане с административно решение, без да е нужно някакво финансиране или строителство.

По думите му, такива стъпки за този язовир не са се налагали през последните 15 години, но сега са наложителни, за да се спази правилото, че питейно-битовото снабдяване на хората е абсолютен приоритет пред нуждите на земеделието или промишлеността.

„Проблемен в Североизточна България е язовир „Ястребино““, каза още Димитров. По думите му, в момента в съоръжението има достатъчно вода за населението, но ако скоро не завали, няма да има за напояване.

„Варна няма да остане без вода“, посочи Димитров. Градът може да разчита освен на изворите в Девня и на язовир Цонево. Снабдяването на Бургас и района е само от язовир Камчия и затова се търсят варианти населението да бъде обезпечено.