Спирането на газа за България – плесница пред строя, очаква се около 20% скок в цената

Енергийни експерти коментират новината, че Русия спря кранчето на газа за България.

„За всички беше изненадващо, надявахме се на разум от руска страна. За мен това е една наказателна акция, даже бих го нарекъл „плесница пред строя“ – малко обидно е за мен като българин, че стигаме до такава ситуация. Коментира енергийният експерт и бивш депутат от ИТН Иван Хиновски пред БНТ. Той обвързва това действие на Русия с визитата на българския премиер в Украйна.

Според бившият директор на Българския енергиен холдинг Илиян Василев, това е „политически ход“ и също е обвързана с посещението на премиера в Киев. Според него това е опит да се промени политическото управление у нас и да се свали правителството, а Русия политически тества слабите места в Европа. „Това се очакваше! Газпром няма никакви основания да променя договора“, заяви Василев.

Според Василев това е пълно и брутално пренебрежение на договорното право от страна на Русия, която пробва „меката“ България и прави тест, докъде може да стигне с газовия рекет спрямо ЕС. Той е сигурен, че доставките ще бъдат възобновени, но се търси дестабилизация на правителството. „И сега гледайте как ще завият като линейки, ще всяват паника, всички русофили у нас от Възраждане, през БСП, до работодателските организации, медии и т.н.“, написа Василев още вчера в профила си във фейсбук.

България обаче има достатъчно запаси на синьо гориво, смята той. „Аз не смятам, че тази стъпка на „Газпром“ ще продължи дълго, защото е политически наказателна, тя е свързана с посещението на премиера в Киев“, поясни Василев.

Енергийният експерт Васко Начев също смята действията на „Газпром“ като опипване на почвата и доказателство, че стратегията за „преклонена главица сабя не я сече“ отдавна не е печеливша. И според него „Газпром“ няма никакви основания да променя договора.

Прогнозите

Според Еленко Божков може да се очаква 30% ръст на цените, според Илиян Василев увеличението ще е по-малко. Останали са 17% запаси на природен газ в газохранилището и те трябва да се пазят като зеницата на окото. Веднага трябва да се премине на алтернативно гориво – мазут, смята Божков, а тези, които трябва да продължат да се снабдяват с природен газ, са училища, детски градини и болници. Хлебопроизводителите ще бъдат най-засегнати и промишлените производители, които са в две групи – такива, които използват газа като суровина, и такива, които го използват като гориво. Първите ще изпитат шок.

Според Хиновски на първо място трябва да има подготовка за двустранен (реверсивен) обмен с турската и гръцка мрежа. Можеше да има суап договор, за да ползваме газ от Гърция, минаващ през Турски поток, а те да вземат малко от нашия газ, идващ от Азербайджан, изброи Хиновски.

Сега ще внасяме втечнен газ – това значи между 20 и 30% по-скъп газ, заради всички разходи по вноса. Това ще е така поне в началото, каза Хиновски.

Кирил Темелков, бивш директор на „Булгартрансгаз“, коментира пред БТВ, че решението на руската страна е политическо. И той не е изненадан от спирането на доставките. Пазарът ще покрие този недостиг, но това ще се отрази на цените. Между 20-30% ще е ръстът на цената на газа, според него. Трябва да се каже точната причина и какви мерки ще се предприемат, според Темелков.