Спецсъдът осъди Румен Овчаров

Специализираният наказателен съд наложи условна присъда от 2 г. затвор с 3-годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, съобщи институцията.

Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на „Мини Бобов дол“ ЕАД нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов.

Делото започна в съда на първа инстанция през май 2019 г. – 10 години след като са били извършвани престъпленията, за които прокуратурата повдигна обвинения.

С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344.68 лева, посочва в аргументите си съдът.

Той е уважил и предявения към Овчаров граждански иск в размер на вредата. Той няма право да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

Двегодишна условна присъда за умишлена безстопанственост съдът наложи и на бившия изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД Пламен Стефанов. От действията му са настъпили щети за предприятието в особено големи размери – 22 775 574.35 лева. Съдът уважи гражданския иск в този размер,

Съдебният състав мотивира налагането на условни наказания на подсъдимите с чистото им съдебно минало и отдалечеността във времето на извършените от тях престъпления.