Спецпрокуратурата влезе в Агенцията по инвестиции заради „златните паспорти“

Специализираната прокуратура извършва действия по разследване във връзка с така наречените „златни паспорти“. Прокурори са влезли в Българската агенция по инвестиции. Обискира се кабинетът на изпълнителния директор Стамен Янев. Разследващи и прокурори са влезли и в Министерството на правосъдието – дирекция „Българско гражданство“, МВР – дирекция „Миграция“ и Министерството на икономиката, предава NOVA.

„Специализираната прокуратура образува досъдебно производство по сигнал за придобиване на българско гражданство по натурализация чрез инвестиция. Сигналът е за това, че между 2015 и 2021 г. на територията на България е съществувала престъпна група, в която са участвали служители на Българската агенция по инвестиции. Сформиран е екип от петима следователи и двама прокурори, защото случаят се отличава с фактическа и правна сложност и могат да бъдат застрашени интересите на страната за членството ни в Шенген и премахване на визите за САЩ”. Това заяви на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

По думите му прокурори са изготвили искания по чл. 159 от НПК за изземване на документация от Българската агенция по инвестиции, както и от трите министерства. За случая ще бъдат уведомени ЕК и ЕП.

„Разследването е в ранен етап. Когато установим всички факти, ще привлечем отговорното лице. Сигналът е подаден от народния представител Хамид Хамидов. Конкретен брой на паспортите, които са издадени, не мога да посоча”, подчерта Кръстев.

„Към настоящия момент няма компетентни органи, които да са влизали в сградата на Българската агенция за инвестиции“, заяви пред журналисти изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев, съобщава БГНЕС.

„От вчера сме получили необходимите искания от компетентния орган, така че ще бъде предоставена информация. Документите са в сградата, колегите ги подготвят и ще направят пълно досие, което ще бъде предоставено на компетентните органи“, заяви Янев.

По думите му няма повод за притеснения. Той бе категоричен, че винаги е спазвал закона и винаги ще го прави и не пожела да коментира образуваното досъдебно производство от спецпрокуратурата.

„Искам само да обясня – Българска агенция за инвестиции нито издава визи, за да да влизат чужденци на територията на България, нито по някакъв начин предоставя адреси, нито предоставя средства, нито контролира лицензирани финансови институции, които издават документи. Съгласно закона Българската агенция за инвестиции единствено проверява наличието на сделка с финансов актив, която сделка се удостоверява с документи от лицензирани финансови институции“, обясни директорът на агенцията.