Специализирана полицейска операция се провежда в момента в град Твърдица

Екипи на РУ-Твърдица, сектор „Специални тактически действия”  и  НАП –Бургас извършват проверки на магазини, офиси, заложни къщи и частни адреси на територията на град Твърдица. Акцията е комплексна и е насочена срещу наркоразпространението, нерегламентираната продажба на акцизни стоки, както и срещу престъпления против политическите права на гражданите.

Операцията стартира малко след 9 часа тази сутрин. Проверени са 3 обекти- магазини за хранителни и други стоки.  В два от обектите са установени нередности с документацията и касовите апарати, за което  е взето отношение от служителите на НАП. От тези два обекта полицейските служители са иззели тетрадки с имена и суми, които според собствениците на магазините са за продажба на стоки на вересия. По тези случаи са образувани проверки за установяване на съпричастност към извършване на престъпление, свързано с изборното законодателство. Извършва се проверка за изясняване на придобита информация за купуване на гласове в ромския квартал на Твърдица.

На входа и изхода на града са изградени контролно пропускателни пунктове за проверка на превозните средства. Полицейските служители проверяват за редовни документи, правоспособност, регистрация на превозните средства, употреба на алкохол и наркотични вещества, и други нарушения на Закона за движение по пътищата. До момента са констатирани над 20 нарушения. Проверките продължават.

Днес операция се провеждат и на територията на село Селиминово. Извършват се проверки по Закона за движение по пътищата, търговски и други обекти. Работи се по събиране на информация за евентуални нарушения на изборното законодателство.

Подобна операция беше проведена вчера на територията на РУ-Котел. Акцията е с цел противодействие на престъпленията срещу собствеността, опазване на горите и пресичане на престъпления против политическите права на гражданите. Полицейски служители на РУ-Котел, съвместно с екипи на НАП-Бургас и РДГ-Сливен са извършили проверки в търговски обекти, заложни къщи, бързи кредити и заведения. Установени са 5 случая на незаконно добита дървесина. От един обект е иззета тетрадка с имена и парични суми, за което е образувана проверка за установяване на нарушения, свързани с изборните права на гражданите. Съставени са 13 протокола за предупреждение по ЗМВР на лица за отговорността им във връзка с нарушаване на чл. 167 от НК.

Проверени са общо 209 лица и 153 превозни средства. Констатирани са 37 нарушения на ЗДвП, за което са съставени актове и фишове.