Специалисти съветват: Започвайте да пестите сега за високите сметки през зимата

Близо 15% инфлация у нас за юни месец отчете Евростат. В Европейския съюз инфлацията също отбеляза нов рекорд през юни от 9,6% на годишна база.

„Инфлацията е инерционен процес, който тръгва бавно, но и бавно спира. Прогнозите за 23 г. са горната граница да е 6,8 % на годишна база, което означава затишие. Моят съвет е отлагане на прекаленото потребление„, каза икономическият съветник към Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в студиото на „България сутрин“.

Такива рискове има и в бюджетите на домакинствата, заяви финансистът Йордан Генов.

„Дори инфлацията да стане 2-3%, ние вече сме загубили покупателната си способност и сме по-бедни. Можем да живеем по-скромно, отколкото досега сме живели. Трябва да намалим месечните си разходи, ако искаме да не попадаме в рискови ситуации като поемане на задължения. Добре е да ограничим разходите за забавления. Не можем да не си платим сметките, наема, да не се храним, да не пътуваме до работа. Трябва да режем от другите разходи“, призова финансистът.

И добави, че вече е време да пестим пари, за да можем да си плащаме сметките през зимата.

Един от големите проблеми пред бизнеса у нас е липсата на предвидимост. Очакванията му са до десетина дни да има яснота по ключови за бъдещето въпроси.

Компенсациите за тока се получават от бизнеса със закъснение от 30-40 дни. Ножаров предупреди, че голяма част от дребния бизнес не може да си позволи плащанията с наличните обороти и има риск за оцеляването им през есенно-зимния период.