Специалист: Няма опасна порода кучета, има ниска култура при отглеждането им

Няма опасна порода кучета, има ниска култура при отглеждането им. Това заяви пред Нова телевизия специалистът по поведение на кучета Димитър Трифонов. Думите му са по повод поредното нападение на домашно куче над дете.

Припомняме, 10-годишно момче беше нахапано жестоко от куче порода Кане Корсо. Инцидентът се случи преди дни в град Крън. Собсвеничката на кучето го е разхождала с повод и нашийник, но без намордник.

Може би най-големият абсурд у нас е, че благодарение на неглижирането на регламентираното развъждане стигнахме дотам, че си развъдихме агресивни лабрадори, коментира още Трифонов.

Той подчерта, че има правилници за развъждане и ред за придобиване на куче. Проблемът според него обаче е, че няма контрол и никой не подкрепя клубовете за чистопородно развъждане, в които има тестове за поведение и характер на животните.

Трифонов е категоричен, че всички кучета, които са сред хора, трябва да бъдат сертифицирани за това дали са годни и адекватни към разхождане на публично място.

Припомняме инцидентите с кучета за последната година -през септември 2019 г. питбул нахапа 9-годишно дете в столичен парк.

На 22 април 2019 г. куче нахапа 3-годишно дете в кърджалийско село Македонци.

На 7 юни 2019 г. пет домашни кучета убиха мъж в софийското село Владо Тричков. За тези кучета и преди е имало сигнали, но не са взети мерки.

Дни по-късно, на 20 юни два питбула нахапаха 8-годишно момиче, което карало колело пред погледа на майка си до своя блок. Наложило се и други хора да се притекат на помощ, за да разтърват кучетата.

Поради тази причина през юли депутатите завишиха санкциите за кучета без намордник, което обаче доведе до обществено недоволство.