Спасиха козел от сливенско село от кланица по празниците

Снимка: Стопкадър от Нова телевизия

Спасиха козел от  сливенското село Пет могили от кланица за празниците.  Животното, което носи името Сладур, вече е собственост на Бургаския зоопарк. Точно по Коледа стопанката на козела се разболява и станало ясно, че вече няма възможност да се грижи за стадото, а семейството на зъболекарката Елена Величкова решава да намери спасение за животното.

„Започнахме да търсим вариант, за щастие имам приятел в Бургас, който познава собствениците на зоопарка и казаха това е неговото място, там ще бъде обичан. И със сигурност няма да бъде в буркани, което е много важно за нас. И съм изключително благодарна че го приеха и виждам как всички му се радват, цялото семейство”, разказва Елена Величкова, цитирана от NOVA.

Сладур се оказва общителен козел и любимец на всички.„Ако не го бяхме довели тук, щяха да го заколят. На 2 години е почти и е доста мил козел. Въпреки че е на 2 години може да видите колко е голям и дори си има бретонче. Дори по пътя докато го карахме му направихме три плитки за щастие”, споделя 7-годишния Кардам Кънев.

120-килограмовият козел е представител на испанската порода „Ламанча” и вече ще обитава заграждение от 2 декара.

„Мисля, че за в бъдеще, той ще бъде един от любимците на децата в зоопарка и ще бъде много приятно да общуват с него. Защото наистина градските деца, много рядко виждат кози вече”, заяви Кръстьо Дъбов, собственик на зоопарка.