Спад в цените на зърното – паника и разпродажби на борсите

Цените на пшеницата паднаха отново рязко във вторник. И в Европа, и зад океана зърното поевтиняваше, но не е ясно дали пазарът реагира на евентуално облекчаване на износа за Украйна или това е реакция на паника в почти истерична пазарна среда.

Цените на пшеницата от новата европейска реколта (септемврийски договор) паднаха във вторник с 11,50 евро до 331,75 евро за тон. В САЩ септемврийските цени на пшеницата се сринаха с още 39 цента до 807 цента за бушел във вторник (след националния  празник). Пролетната пшеница, отглеждана в северните САЩ и Канада, загуби цели 51 цента (поради високите прогнози за засаждане в Канада) и се срина до 890 цента за бушел.

От последния ценови пик в средата на май, цените на пшеницата в САЩ са паднали с 37% – до последното ниво, наблюдавано в средата на февруари (преди войната в Украйна). В Европа пшеницата е загубила около 25% или 107 евро за тон от средата на май, съобщават немските медии.

Руското зърно поевтинява

Експортните цени на руската пшеница също паднаха тази седмица под натиск от новата реколта, която фермерите току-що започнаха да прибират и значително намалената експортна такса. Към това се добавя резкият спад на цените на зърното в САЩ и Европа. Русия, засегната от тежки санкции, намали данъците върху износа на зърно миналата седмица, за да увеличи доставките през новия сезон на фона на очакваната голяма реколта.

Русия е изнесла около 250 000 тона зърно миналата седмица, в сравнение с 500 000 тона седмица по-рано, съобщиха руски анализатори от Sovecon, позовавайки се на данни от пристанища. Руските фермери, главно в южната част на Ставрополския край, вече започнаха жътвата на пшеницата. Според доклади на руски анализатори средната доходност е значително по-висока от предходната година.

В Канада фермерите са засадили 10,3 милиона хектара пшеница тази година (включително 7,4 милиона хектара пролетна пшеница). Това е най-голямата площ от девет години, показва доклад на канадската статистика. Канадските фермери също са засадили 8,7 милиона хектара рапица, повече отколкото беше изчислено през пролетта, когато Канадската статистика прогнозира 8,5 милиона хектара маслодайни семена: все пак значително по-малко от миналогодишните 9,1 милиона хектара.

Европа: Сушата намалява реколтата от пшеница

В петък Европейската комисия понижи прогнозата си за реколтата от мека пшеница в ЕС за 2022/23 г. до доста под нивата от миналия сезон, но запази прогнозата си за рекорден износ. В данните за търсенето и предлагането Европейската комисия определи използваемото производство на обикновена пшеница в ЕС на 125 милиона тона, в сравнение със 130,4 милиона, прогнозирани преди месец и 130,1 милиона през 2021/22 г.

Комисията посочи като причина загубите на добив в няколко страни , включително Франция, Полша, Румъния и Испания. Други анализатори също понижиха очакванията си за реколтата от пшеница в ЕС след сушата и горещите вълни.

ЕК обаче остави прогнозата си за износа на мека пшеница от ЕС през 2022/23 г. непроменена на 38 милиона тона, което би било рекорд и доста над износа през 2021/22 г. от 30 милиона тона.

Търговци и анализатори очакват силно търсене на пшеница от ЕС през сезон 2022/23, тъй като войната на Русия в Украйна и свързаните с нея санкции срещу Москва прекъсват търговията със зърно в Черно море.

Комисията сега очаква производството на царевица да бъде 71,7 милиона тона в сравнение със 72,5 милиона месец по-рано, докато прогнозираната реколта от ечемик е намалена съвсем леко до 52,2 милиона тона от 52,3 милиона тона.