Социалната комисия прие бащите да могат да ползват два месеца отпуск

Бащите и осиновителите да могат да ползват два месеца отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст. Това приеха на второ гласуване членовете на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, които обсъждаха законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Отпускът ще може да не се ползва наведнъж, обясни за БТА заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

По думите му този отпуск ще се ползва, ако бащата не е вземал отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст. Във времето на отпуска за отглеждане на дете до осемгодишна възраст бащата ще получава обезщетение в размер на 710 лв., посочи Лазаров.

Предвиденият отпуск не може да се прехвърля на другия родител, припомни той. Възможността за ползване на двумесечен отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст е само за осигурени лица, уточни заместник-министърът. Всяка година обезщетението ще се определя изрично.

Законопроектът съдържа и две основни изменения, засягащи транспонирането в българското законодателство на две основни директиви на ЕС – едната е свързана с предвидими и прозрачни условия на труд, а другата – със съчетаването на семейните задължения и професионалния живот, допълни Лазаров.