Социалистите в Сливен получиха за кандидат-кмет ген. Кольо Милев вместо Минчо Афузов

Афузов и Милев през септември 2019 г., преди кампанията за местни избори.

Вчера най-висшият орган на БСП – Националният съвет, не одобри кандидатурата на Минчо Афузов за кандидат за кмет на Сливен. Както писа по-рано „Сливен нюз“, въпреки подкрепата на местните социалисти, Афузов трябваше да мине пред одобрението на Корнелия Нинова и ръководения от нея Национален съвет. 

Очаквано това не се случи и от „Позитано“ 20 заложиха на ген. Кольо Милев, който бе на трето място по гласове от Общинската конференция. В София „прескочиха“ и Румен Бозуков, който местните социалисти поставих на второ място след Минчо Афузов на конференциата си.

В 11 ч. днес БСП ще регистрира кандидатските си листи и решението на НС е окончателно.

Малко след заседанието на НС на БСП вчера, вече официалният кандидат ген. Кольо Милев обясни, че в Сливен предстои пълен цикъл отчети и избори.

БСП не обявиха мотиви – нито на централно, нито на регионално ниво, за решенията на Националния съвет. Мълчалив остана и Областният председател Асен Гагаузов, който продължава да чертае траекториите на БСП на областно ниво и да се ползва с доверието на Нинова. Мълчалив остана и единствения червен депутат Деян Дечев.

Така настоящото ръководство на БСП в Сливен начело с Атанас Дебилаблтов получи ясен сигнал, че не се справя по критериите на шефовете си. Ген. Кольо Милев е по-скоро в ролята на „спасител“ на положението, след като местният председател  Делибалтов допусна две „неприемливи“ за София кандидатури – тази на Минчо Афузов, назначаван два пъти за областен управител от президента Румен Радев, и тази на Румен Бозуков, който е по-скоро политически номад с бизнес-цели и левите в Сливен не го припознават за автентичен социалист.

Обявеният от ген. Милев пълен цикъл отчети и избори след изборите, на разбираем за аудиторията език означава, че ще бъдат подменени ръководствата на всички партийни организации, начело с това на общинската. Атанас Делибалтов си отива след изборите, но преди тях бе изваден и от листата с кандидати за общински съветници на БСП. Там на челни места стоят две силни фигури – на Събина Петканска на второ място и на Соня Келеведжиева на трето. Първото място ще бъде за кандидата за кмет ген. Милев, който след октомври можем да видим ако не като гпадоначалник, то като председател на голяма група съветници и председател на БСП в Сливен.

Минчо Афузов, който също е добре познат и подкрепян след електората на БСП, има като алтернатива варианта „Инициативен комитет“. За него като предприемчив и прагматичен човек остава да реши следващия си ход – дали и как да продължи.  

Миналата седмица той покани медии в централана на БСП, за да обяви официално кандидатурата си, но после отмени събититето.  То бе планирано преди официалното одобрение от страна на НС. Дали това е било опит за натиск към „Позитано“ или някой е дал гаранции на Афузов, че ще бъде одобрен и не ги е изпълнил, вече няма значение. 

БСП в Сливен отива разделена на местни избори, а националния й резултат е исторически нисък. 

Корнелия Нинова пресече амбициите на Афузов да събере левите в Сливен заради зачисляването му към „президентската“ група канидати за кметове – такива са бившите областни управители в Пазарджик, Габрово и др. областни градове – всички произлезли от БСП и нейни влиятелни фигури в регионите си. Така противопоставянето Румен Радев – Корнелия Нинова продължава да разделя така или иначе оределия ляв електорат.

Минчо Афузов доста помогна за вчерашното решение на БСП и с явната си критика срещу Корнелия Нинова, запечатана в публично писмо от април тази година. Преди това Корнелия Нинова обвини областни управители, че са работили срещу БСП по време на предизборната кампания за парламент. Тя конкретно посочи областния управител на Сливен. Той пък й отговори: „Не аз, а Корнелия убива БСП
Още, когато видях тъжния резултат на моята партия, се зачудих – “Какво ли оправдание ще си намери този път Нинова?”… и все в този дух.

Така на страта на предизборната кампания БСП обичайно не изненадва и не създава особени притеснения на опонентите си.

Минчо Афузов обявява официално кандидатурата си за кмет в централата на БСП утре