Солени глоби на най-големите супермаркети в Турция заради високи цени

Турските власти глобиха петте най-големи вериги супермаркети в страната, както и един доставчик с общо 283 млн. долара, за нарушаване на антитръстовото законодателство, пише вестник Daily Sabah.

Правителството вдигна мерника на големите търговци на дребно, след като ги обвини, че спекулативно вдигат цените и по този начин, печелят на гърба на обикновения потребител.

Търговските вериги BIM, Migros, Carrefour, Şok Marketler и Yeni Mağazacılık (известен като A101), както и доставчика Savola Gıda са санкионирани за нарушаване на антитръстовия закон. Глобите са: BIM 99,65 млн. долара, Migros – 53,85 млн. долара, Carrefour – 14,82 млн. долара и Şok Marketler – 40 млн. долара, се казва в официалното изявление на регулаторния орган. Дискаунтърът A101, който е втората най-голяма търговска верига в страната, и доставчикът Savola Gıda бяха глобени съответно с 67,25 млн. долара и 3,46 млн. долара. Глобите са определени според приходите, обявени във финансовите отчети за 2020 г. на шестте компании.

Регулаторът твърди, че компаниите са координирали цените на продуктите директно или чрез доставчици по начин, който е в противоречие с интересите на потребителите и са сключили картелни споразумения за координирани действия.

Засега не е ясно дали компаниите ще обжалват.